Volledig naakt short gaan wordt onmogelijk

"Short selling" wordt vanaf volgend jaar sterk aan banden gelegd in de Europese Unie. "Shorten" is een transactie waarbij gespeculeerd wordt op de dalende koers van een aandeel. Het Europees Parlement heeft het akkoord daarover bekrachtigd. Over het opschorten van ratings voor landen in problemen is er geen akkoord bereikt.

Het verkopen en kort nadien terugkopen van obligaties die beleggers niet zelf bezitten, wordt gezien als een van de oorzaken van de financiële neergang van onder meer Griekenland. De shorters gingen er namelijk van uit dat de koers van de Griekse overheidsobligaties zou dalen en probeerden daar winst uit te halen.

De bedoeling van het akkoord is nu om die speculatie op economische problemen in landen zo goed als onmogelijk te maken en meer transparantie te creëren. Beleggers die aandelen of obligaties die ze niet zelf bezitten verkopen en kort nadien terugkopen, zullen moeten bewijzen dat ze die effecten daadwerkelijk geleend hebben of zullen lenen. Short selling wordt dus strenger gereglementeerd. Volledig ongedekt ('naakt') short gaan (dus als je de obligaties niet bezit én ook niet geleend hebt), zal niet meer mogelijk zijn.

Ook de naakte handel in credit default swaps (verzekeringscontracten tegen wanbetalingen) wordt verboden. Het wordt onmogelijk om u nog langer te verzekeren tegen risico's waaraan u niet wordt blootgesteld, gewoon omdat u rekent op een worstcasescenario. Bij wijze van spreken een brandverzekering afsluiten voor het huis van uw buurman zal niet langer kunnen.

Er zal ook meer moeten worden gerapporteerd en de Europese beurswaakhond ESMA krijgt dan weer de mogelijkheid short selling te verbieden en zal optreden als scheidsrechter wanneer nationale regulatoren maatregelen willen nemen om uitzonderlijke situaties aan te pakken.

Over ratings geen akkoord

De Europese Unie heeft voorlopig geen nieuwe regels over de ratings van lidstaten.

Europees Commissaris voor Interne Markt Michel Barnier had voorgesteld om de ratings voor landen die in de problemen komen, tijdelijk te schorten. De ratingbureaus hebben te veel macht en kunnen door de kredietwaardigheid van een land te verlagen nog meer problemen veroorzaken, vindt hij. Maar in het Europees Parlement is er geen eensgezindheid over zijn voorstel. "Ik denk dat we de tijd moeten nemen om iedereen hiervan te overtuigen", zei hij.

Meest gelezen