Griekse politieke pokerspel houdt EU in de ban

De onenigheid tussen de twee grote politieke partijen in Griekenland houdt aan. Het referendum lijkt van de baan, maar een compromis over een regering van nationale eenheid is er nog lang niet. Of hoe het binnenlandse pokerspel de eurozone in de ban houdt.

Voor vanavond is er een vertrouwensstemming gepland in het parlement in Athene. Die start om middernacht. De positie van premier George Papandreou lijkt daarbij erg onzeker. Maar mogelijk is er tegen dan een compromis over een regering van nationale eenheid.

Papandreou verbaasde maandag vriend en vijand door een referendum aan te kondigen over de besparingen die Griekenland moet doorvoeren om te kunnen rekenen op Europese steun.

Het Europese reddingsplan, dat vorige week nog opluchting bracht, kwam zo op de helling te staan. Maar de gok van Papandreou -zijn regering is het niet eens met de volksraadpleging, de EU-leiders nog minder - heeft zijn positie sterk ondergraven.

Wat zich in Athene afspeelt, is een ware politieke thriller. Daarbij staan de socialistische regeringspartij Pasok en de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie tegenover elkaar.

Er is bereidheid om een regering van nationale eenheid te vormen, maar er blijven heel wat discussiepunten. Papandreou houdt niet langer vast aan het referendum. Ook lijkt hij bereid om zelf een stap opzij te zetten, aangezien de oppositie zijn ontslag vraagt. Hij maakte al duidelijk dat hij niet vasthoudt aan de positie van premier, maar zijn partij wil niet zomaar de belangrijkste functies aan zich voorbij laten gaan.

De oppositie eist dat er een overgangsregering komt die het Europese reddingsplan goedkeurt. Daarna moeten er nieuwe verkiezingen komen. Maar dat laatste ziet de regering dan weer niet zitten. Ook de leiders van de eurozone zijn bevreesd dat verkiezingen in Griekenland de instabiliteit van de eurozone nog zouden vergroten en zetten daarom Athene onder druk.

Een compromis over al deze zaken kan de financiële markten geruststellen. De beurzen reageerden gisteren al opgelucht toen het referendum van de baan leek. Nu moet er weer zekerheid komen dat het Europese reddingsplan kan worden uitgevoerd.

Meest gelezen