Lotus heeft geen alleenrecht op speculoospasta

do 20/01/2011 - 11:06 De Gentse rechtbank van koophandel heeft het octrooi dat koekjesfabrikant Lotus had om speculoospasta te produceren, nietig verklaard. Volgens de rechter is het recept voor speculoospasta niet origineel omdat er in 2002 al een recept circuleerde op het internet.

Speculoospasta werd in 2007 op de Belgische markt gebracht nadat 2 kandidaten ermee deelgenomen hadden aan het VRT-programma "De bedenkers". Een van die twee ging in zee met Lotus. Tegelijk kwamen ook andere producenten met een eigen pasta op de markt.

Marktleider Lotus liet, om die concurrenten een hak te zetten, het recept vorig jaar vastleggen in een octrooi, maar dat is nu dus nietig verklaard. In 2002 circuleerde op de Nederlandse website omawapsie.nl een gelijkaardig recept. Voldoende reden om het recept waarop het octrooi gebaseerd is als niet nieuw en niet geldig te beschouwen, oordeelde de rechtbank. Daardoor staat het nu iedereen vrij om speculoospasta op de markt te brengen.

De drie andere bakkerijen die de zaak hadden aangespannen tegen Lotus Bakeries hadden ook een schadevergoeding gevraagd, maar die krijgen ze niet. Lotus moet wel opdraaien voor de kosten van de rechtszaak.

Lotus: "We verwachten weinig impact"

Lotus twijfelt nog of het in beroep gaat tegen de beslissing van de rechtbank van koophandel. "Maar wij verwachten niet dat dit veel impact zal hebben op onze marktpositie", klinkt het in een mededeling.

In 2009 realiseerde Lotus Bakeries een omzet van 261,1 miljoen euro. Volgens analisten realiseert het bedrijf met de pasta in België jaarlijks een omzet van ruim 10 miljoen euro.

"Markt is er niet voor één producent"

Filip Petillon van biscuitterie Willems uit Eeklo, een van de bedrijven die het octrooi had aangevochten, reageert erg tevreden. "Dit geeft ons een goed gemoed, maar vooral juridische zekerheid om voort te kunnen produceren. Het is nu duidelijk dat Lotus niet met een octrooi moet staan zwaaien als dat niet geldig is. De markt is er niet voor één producent", zegt hij.