Iedereen aan het werk tegen 2025: Is het haalbaar? En hoe zou dat dan kunnen?

Arbeidsspecialisten hebben heel wat vragen bij het plan van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om de werkloosheid in ons land tegen 2025 te laten dalen tot 3 procent. "Het siert de minister dat hij ambitieus is, maar er is nog heel wat werk aan de winkel."
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
(Archieffoto)

Minister Peeters kwam vanochtend met het plan op de proppen. Tegen 2025 moet élke Belg een job hebben, zo zei hij. De werkloosheidsgraad moet met andere woorden tegen dan dalen van 7,6 procent nu tot 3 procent, het percentage dat wordt beschouwd als volledige tewerkstelling. 0 procent is onmogelijk, want ontslagen werknemers en nieuwkomers op de arbeidsmarkt hebben altijd wat tijd nodig om aan een job te raken.

Is het haalbaar?

Moeilijk te beantwoorden. Arbeidsspecialisten juichen de ambitie van Peeters alleszins toe. "Het is heel goed dat hij dit eindelijk op tafel legt", zegt professor aan het Hoger Instituut voor Arbeid Jef Pacolet aan VRT Nieuws. "Nu is er een massale werkloosheid en bovendien ook een enorme ondertewerkstelling. We hebben veel minder werkgelegenheid dan in het buitenland."

"Het siert de minister dat hij ambitieus is", vult Luc Sels, decaan van de Faculteit Economie aan de KU Leuven, aan. Al is hij, net als zijn collega Pacolet, toch voorzichtig. "Er is nog heel wat werk voor de boeg", zo is te horen bij beiden.

"In Vlaanderen zitten we met een werkloosheid van zo'n 5 procent, dan is 3 procent niet veraf", zegt Sels. "In Wallonië zitten we echter op 11 procent en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het om 16 procent. Zeker in Franstalig België is er dus nog een pak werk om die werkloosheid structureel te verminderen."

Is de vergelijking met Duitsland correct?

Het voorstel van Peeters kwam niet uit de lucht vallen. Hij haalde de mosterd bij de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, die met een soortgelijk plan naar de verkiezingen trekt.

"Alleen zit Duitsland nu al bijna aan 4 procent werkloosheid. Dan is 3 procent niet zo ver af", zegt Sels. "Wij zitten bijna aan 8 procent op Belgisch niveau. Ons vertrekpunt is dus een heel stuk minder gunstig dan in Duitsland."

Hoe kunnen we het behalen?

Dat er veel werk aan de winkel is de komende jaren is duidelijk. Maar hoe kan dat worden gerealiseerd? "We moeten hier zonder taboes naar kunnen kijken", zegt Pacolet. "Eén maatregel wil ik de minister alvast suggereren: de herverdeling van het werk. De arbeidsduurvermindering is hierin een stapje vooruit." Hij kijkt dan onder meer naar een arbeidsweek met minder uren.

"We zullen in ieder geval moeten inzetten op specifieke groepen", zegt Sels. "In België is er een structureel probleem bij 55- en 60-plussers. Dat is een werf die we moeten blijven aanpakken. Daarnaast is er over alle leeftijden heen een probleem bij de werkloosheid bij laaggeschoolden. Er moeten dus genoeg zogenoemde minder gekwalificeerde jobs komen."

Meest gelezen