"Helft van hoogopgeleide Europeanen verlaat Verenigd Koninkrijk"

De volgende vijf jaar zal bijna de helft van de hoogopgeleide EU-onderdanen het Verenigd Koninkrijk verlaten en dat zal tot problemen leiden bij het opvullen van vacatures. Dat zegt consultant Deloitte in een rapport dat werd ingekeken door Het Financieele Dagblad.
Image 01994513 MediaforMedical Copyright

Het beperken van de instroom van burgers uit ander EU-landen was een van de belangrijkste punten van de voorstanders van de brexit, maar die beperking doet alarmbellen afgaan bij verschillende economische sectoren die sterk afhankelijk zijn van buitenlandse werkkrachten.

Volgens het Centre for Economics and Business Research zal de Britse economie met een beperking van de instroom in 2030 4,1 tot 5,7 procent kleiner zijn dan wanneer er geen immigratiecontrole komt, afhankelijk van de strengheid van de nieuwe regels. Heel wat economische sectoren vragen daarom een uitzondering op de strenge immigratieregels die eraan komen.

Een van de sectoren waar de brexit zich nu al doet voelen is de gezondheidszorg. Meer dan vijf procent van de verplegers van de National Health Service komt uit het buitenland, maar het aantal nieuwkomers is na de aankondiging van de brexit gedaald van 1.304 tot 46. En dat terwijl de uitstroom is gestegen en er 24.000 vacatures zijn.

Ook de landbouw zal te lijden hebben onder strenge immigratieregels. De Britse fruittelers hebben jaarlijks 29.000 plukkers nodig, van wie 95 procent uit Oost-Europa komt. Met Kerstmis dreigen heel was families het zonder de traditionele kalkoen te moeten doen omdat de pluimveehouders jaarlijkse 20.000 seizoenarbeiders inzetten voor het pluimen van de dieren. De boerensyndicaten hebben de regering daarom om speciale werkvisa voor seizoenarbeiders gevraagd.

Ook de horeca dreigt getroffen te worden door strengere immigratieregels. Negentig procent van het personeel van een keten zoals Starbucks bestaat uit buitenlanders. Gebroken Engels is er de voertaal. Bij de broodjesketen Pret A Manger is maar een op de vijftig sollicitanten een Brit. In de sector wordt voorgesteld om speciale tijdelijke visa af te leveren aan jongeren onder de 30 uit de rest van de EU, maar dat zal niet volstaan. De oplossing om in Londen meer migranten toe te laten dan in de rest van het land wordt door de sector als praktisch onuitvoerbaar beschreven.

Ook de technologiesector vreest voor een beperking van het aantal buitenlandse werknemers. Er werken momenteel 3 miljoen mensen in start-ups die als paddestoelen uit de grond schieten. Zeven procent van hen is afkomstig uit het buitenland. De groei van de sector dreigt afgeremd te worden door een tekort aan specialisten. Nu worden de vacatures opgevuld door Europeanen van het vasteland, maar als dat niet meer kan, dan komt de sector in grote problemen.

Zelfs in de sport veroorzaken de strengere immigratieregels commotie. De voorzitter van de Britse voetbalbond ziet in de brexit een kans om de instroom van Europese voetballers in de Premier League af te remmen en zo de Engelse spelers meer kansen te geven. Dat tot grote woede van de voorzitters van de clubs Stoke City en West Ham United die er juist op aandringen om een uitzondering te maken voor de voetballers. "De Premier League is fantastische reclame voor het land. De spelers verdienen veel en de belasting die ze betalen is kassa voor de staatskas", zegt de voorzitter van West Ham.

Meest gelezen