"Belgische grootbanken investeren samen bijna 36 miljard in omstreden mijnbedrijven"

De Belgische grootbanken hebben de afgelopen 5 jaar samen bijna 36 miljard dollar geïnvesteerd in omstreden mijnbedrijven die het niet nauw nemen met de mensenrechten en het milieu. Dat meldt de Noord-Zuidbeweging in een nieuw rapport. De banken ontkennen de beschuldigingen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
(archiefbeeld)

"We hebben bekeken welke mijnbedrijven die voorkomen op internationale uitsluitingslijsten toch zaken doen met Belgische banken", zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11 in "De ochtend". "We zien dat er ongeveer 36 miljard dollar geleend is aan of geïnvesteerd is in dergelijke mijnbedrijven. Het meeste daarvan is geconcentreerd bij Deutsche Bank, BNP Parisbas en ING group. Niet toevallig de meest internationale van de Belgische banken."

De banken hebben voor alle duidelijkheid niets illegaal gedaan. "Het staat hen inderdaad vrij om hierin te investeren", geeft ook Vanden Berghe toe. "Maar er zijn internationale afspraken van bijvoorbeeld de Oeso over verantwoord ondernemen." Die afspraken hebben bij veel internationale banken geleid tot uitsluitingslijsten van mijnbedrijven waar niet meer mee wordt samengewerkt.

De Noord-Zuidbeweging roept de Belgische banksector op om ook dergelijke lijsten op te stellen. Bovendien is er volgens hen ook een taak weggelegd voor de overheid. "De Belgische staat is een van de grootste aandeelhouders van BNP Paribas, een van de grootste investeerders in omstreden mijnbedrijven", zegt Vanden Berghe. "We roepen de overheid dan ook op om haar verantwoordelijkheid te nemen."

Vanden Berghe vindt het paradoxaal dat de banken die het meest in omstreden mijnbedrijven investeren net de strengste richtlijnen hebben in verband met duurzaam ondernemen. "Eigenlijk zouden ze hun eigen beleid gewoon moeten toepassen." Er zijn ook Belgische banken die geen zaken doen met dergelijke mijnbedrijven. "VDK Spaarbank, Belfius en Triodos bijvoorbeeld komen heel positief uit het onderzoek, maar hebben er zelf weinig beleid rond."

De genoemde banken ontkennen in De Morgen formeel de beschuldigingen van de Noord-Zuidbeweging. "Wij delen de bezorgdheid over mensenrechten en milieu, maar daarvoor willen we niet meteen een hele sector uitsluiten", meldt BNP Parisbas. "Als een project niet voldoet aan onze normen, doen we het niet. We blijven altijd binnen de wet", benadrukt ING.

Meest gelezen