Michel Maus: "Mensen moeten wél wakker liggen van Football Leaks"

Dat topvoetballers zoals Cristiano Ronaldo miljoenen doorsluizen naar belastingparadijzen is wellicht juridisch sluitend, ethisch kunnen er wel degelijk vragen bij gesteld worden. "Mensen moéten hier wakker van liggen", vindt professor fiscaal recht Michel Maus. Volgens Maus heeft dat fiscale ontwijkgedrag een nefaste invloed op de globale sportbeoefening. Hij pleit voor een ethisch actieplan.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Football leaks" is na de Panama Papers en Lux Leaks het nieuwe grote schandaal rond grootschalige belastingontwijking. Deze keer staan de voetballers centraal. En de eerste grote naam die genoemd wordt, is die van Cristiano Ronaldo.

Die zou inkomsten naar de Maagdeneilanden versluizen. Professor Maus is naar eigen zeggen niet verrast. "Het verrast me eigenlijk dat dit nog niet eerder aan het licht is gekomen", zegt Maus, die de Football Leaks over dezelfde kam scheert als de eerdere belastingschandalen.

"Het gaat hier niet om de lonen, maar om de reclame-inkomsten en de portretrechten van de voetballers. Rond die rechten zetten zij bepaalde constructies op: de rechten worden ondergebracht in vennootschappen in een land waar de inkomsten zeer gunstig behandeld worden. Ierland is een gekend voorbeeld, maar je kan het ook verder gaan zoeken zoals de Kaaimaneilanden", legt de professor uit.

Jasper Jacobs

Wettelijke ontsnappingsroute

Wettelijk is daar niets verkeerds mee, stelt Maus. "Maar dan moeten er wel een aantal regels gevolgd worden. Bij zo'n buitenlandse structuur moet je aantonen dat het om een echte vennootschap gaat. Zo moet er een kantoor zijn en moet de vennootschap vanuit het buitenland bestuurd worden door iemand die er effectief ter plaatse is."

Evidente voorwaarden zijn dat niet. "Maar iemand als Cristiano Ronaldo zal wel voldoende goed omringd zijn om het spel correct te spelen", veronderstelt professor Maus. "Al zullen er ook wel tussen zitten die de spelregels niet respecteren. Lionel Messi bijvoorbeeld is wel al tegen de lamp gelopen en heeft problemen met de Spaanse fiscus."

"Nefaste invloed op globale sportbeoefening"

Juridisch kunnen er dus in principe geen vragen gesteld worden bij dergelijke constructies. Een ethisch vraagstuk is het daarentegen wel, vindt Michel Maus. Hij haalt daarvoor het voorbeeld van de Rode Duivels aan.

"Als je op de parking van het trainingscentrum kijkt, zie je luxewagens met haast enkel Luxemburgse nummerplaten. De Duivels passen dus ook de trucjes toe. Dat terwijl ze eigenlijk zouden moeten beseffen dat zij sportman geworden zijn dankzij de inspanningen van de overheid die clubs en sportcentra subsidieert. Daar heb je belastingscenten voor nodig."

"Het is hun individueel recht om allerlei truken van de foor te gebruiken om zo weinig mogelijk belastingen te betalen. Maar als je het in een breder perspectief plaatst, heeft dat een nefaste invloed heeft op de globale sportbeoefening in ons land. Mensen moeten er wel degelijk van wakker liggen."

"Actieplan met fiscale voorschriften"

Professor Michel Maus vindt dat het "van collectief belang" is dat alles zo correct mogelijk verloopt. Hij suggereert daarom enkele voorstellen. "De wetgever zou zeker kunnen optreden door zeer strenge minimale eisen te gaan stellen op het vlak van buitenlandse structuren."

Maar ook de sportfederaties hebben een taak. "Ze zouden een ethische code kunnen opstellen waarin staat dat je aan bepaalde voorschriften moet voldoen om uw land te mogen vertegenwoordigen. Wat mij betreft kunnen dat zeker ook fiscale voorschriften zijn. Ik zie niet in waarom men daar geen actieplan van kan maken."

Meest gelezen