"8.000 jobs in gevaar als maaltijdcheques verdwijnen"

Als de regering maaltijd- en ecocheques afschaft ten voordele van nettoloon op de rekening van de werknemers, dan zal dat grote economische gevolgen hebben. Dat zegt de Vouchers Issuers Association, de federatie van bedrijven die zulke cheques uitreiken.

In de Kamer lanceert Open VLD een nieuw voorstel om komaf te maken met maaltijd- en ecocheques. Het overeenkomstige bedrag zouden werknemers gewoon cash op hun rekening krijgen. Zij zouden hierdoor meer keuzevrijheid krijgen over hoe ze het bedrag spenderen, werknemers zouden niet langer kosten moeten betalen aan de bedrijven die de cheques verstrekken.

Bij monde van de Vouchers Issuers Association (VIA) reageren die laatsten verrast op het voorstel. "We begrijpen niet goed dat dit voorstel opnieuw op tafel komt", zegt woordvoerder Sarah Depreeuw. "Twee jaar geleden hebben zowel de regering, de Senaat als de sociale partners uitdrukkelijk geoordeeld dat het een slecht idee was en hebben ze het verworpen."

"8.000 arbeidsplaatsen in gevaar"

"De cheques afschaffen zou grote economische gevolgen met zich meebrengen", waarschuwt ze. "Het zou een groot verlies aan arbeidsplaatsen betekenen in sectoren die het nu al moeilijk hebben, zoals de horeca en de kleinhandel. Onafhankelijke studies hebben aangetoond dat een afschaffing van de cheques in ruil voor een nettovergoeding tot een verlies van 8.000 arbeidsplaatsen kan leiden."

"Vandaag kunnen maaltijd- en ecocheques alleen maar in België worden uitgegeven", voert ze daarnaast aan. "Het geld vloeit dus rechtstreeks naar de Belgische economie. Het risico bestaat dat werknemers hun nettovergoeding zullen sparen of in het buitenland uitgeven. Uit een studie blijkt dat de Belgische economie hierdoor 400 miljoen euro zou mislopen."

"Juridisch onmogelijk"

"Ook juridisch lijkt het ons een onmogelijke piste. Een vergoeding via nettoloon kan niet beperkt blijven tot de werknemers die vandaag al maaltijdcheques krijgen. Werkgevers moeten zo'n vergoeding aan iedereen toekennen. Dat is het beginsel van fiscale gelijkheid. De fiscale administratie heeft berekend dat dit een verlies aan inkomsten van 2 miljard euro voor de staatskas kan betekenen."

"We kunnen niet ontkennen dat het ook voor ons een impact zou hebben. Onze directe tewerkstelling bedraagt 500 werknemers. Maar wij bekijken het macro-economisch waar dus 8.000 arbeidsplaatsen in gevaar komen, met name in de horeca en de kleinhandel."

Meest gelezen