Waarom moet Caterpillar in Gosselies sluiten?

De aangekondigde sluiting van de Caterpillar-vestiging in Gosselies veroorzaakt heel wat ophef in het zuiden van het land. Volgens de directie is de sluiting noodzakelijk omdat de vraag daalt, maar de vakbonden zien geen economische logica.

Het hing al even in de lucht en vanochtend werden de woorden dan ook uitgesproken op een bijzondere ondernemingsraad: de Caterpillar-vestiging in Gosselies zal sluiten, de 2.200 medewerkers verliezen hun job.

In een verklaring wijst de directie vooral naar de overproductie binnen de Europese markt, waar Gosselies vooral voor werkt. De vraag naar grote machines daalt en dus moet ook de productiecapaciteit inkrimpen, zo klinkt het. Bovendien maakte het bedrijf vorig jaar als groep voor het vierde jaar op rij verlies, zo blijkt. En dus moest er worden bespaard.

Dat de keuze op Gosselies viel, heeft drie redenen, zegt Mark Thompson, de financieel directeur van de groep Caterpillar. Zo is de site erg groot, wat hoge kosten met zich meebrengt. Er is ook sprake van overcapaciteit, en Caterpillar kan de machines die er gebouwd worden, elders goedkoper produceren en zonder dat daar heel zware investeringen tegenover moeten staan. Door een deel van de productie over te hevelen naar het Franse Grenoble, blijft Caterpillar aanwezig in Europa.

"Omvangrijke investeringen"

De vakbonden reageren "geschokt" op de aankondiging en zijn het niet eens met de visie van de directie. De liberale vakbond CGSLB ziet bijvoorbeeld geen economische logica in de aankondiging. "Er vonden omvangrijke investeringen plaats en er werden engagementen aangegaan. Caterpillar Gosselies is de Europese parel van de groep", luidt het.

Binnen het bedrijf is ook te horen dat er de afgelopen jaren al heel wat toegevingen zijn gedaan, onder meer door meer flexibiliteit te tonen. "Maar niets is ooit voldoende om de arrogantie van de multinationals tegen te gaan", zegt Myriam Delmée van de bediendebond SETCa.

De christelijke vakbond CSC noemt de geplande sluiting in een Twitterbericht "weerzinwekkend". De vakbond "zal strijden opdat de rechten van de werknemers gerespecteerd zouden worden".

Bij de socialistische vakbond FGTB Métal Hainaut-Namur klinkt het dat hij "allereerst aan de zijde van de werknemers en hun gezinnen zal staan in deze moeilijke momenten". Marc Goblet, de algemeen secretaris van het ABVV, die om medische redenen arbeidsongeschikt is, noemt de aankondiging "onzinnig".

"We begrijpen de emotie"

"We weten dat deze aankondiging uiterst pijnlijk is", geeft de financieel directeur toe. "We zijn ons ervan bewust dat ze veel emoties zal losweken bij het personeel, hun gezinnen en de gemeenschap. We begrijpen dat."

Op de persconferentie werd niets gezegd over de termijn waarop de intentieverklaring een definitieve beslissing zou moeten worden. Een vakbondsvrouw zei eerder dat de fabriek zou openblijven tot april 2017.

Meest gelezen