"Europese Commissie maakt van fiscaliteit een strijdpunt"

Voor professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) toont de beslissing van de Europese Commissie om Apple 13 miljard euro achterstallige belastingen te laten betalen in Ierland aan dat ze hier een strijdpunt van maakt. "Eerder werd België aangepakt, met het systeem van de 'excess profit rulings', en ook Luxemburg en Nederland waren al aan de beurt. En de reeks zal nog langer worden."

"Het klopt niet wat Apple zegt, dat dit de soevereiniteit van lidstaten in fiscale aangelegenheden aantast", zegt Maus. "Als je tot de EU wil behoren, moet je nu eenmaal bepaalde regels respecteren en het verbod op staatssteun is daar een van. Ook multinationals moeten dit beginnen te snappen. Ierland heeft met 12,5 procent al het laagste tarief van vennootschapsbelasting van alle OESO-landen en dan nog is het niet genoeg."

"Als Apple zegt dat de Commissie de jobcreatie schaadt, is het bezig met chantage. Fiscaliteit is slechts één argument om zich ergens te vestigen. Als ze een lager tarief willen dan in Ierland zullen ze bovendien ver moeten gaan zoeken. Apple argumenteerde ook dat het Ierland nooit vroeg om de belastingdeals. Maar maandag nog waarschuwden Amerikaanse multinationals, waaronder Apple, in een brief aan Nederland dat een belastinghervorming hen mogelijk zou aanzetten het land te verlaten."

Tijdperk gunstregimes voorbij

"Uiteindelijk komt de factuur wel terecht bij de landen die de belastingdeals hebben gesloten. De multinationals die staatssteun moeten terugbetalen, zullen de schade op hen verhalen. Dat was ook al zo toen de Commissie de 'excess profit rulings' in ons land onder vuur nam. Daarom tekende België, en nu ook Ierland, beroep aan."

"Maar alle landen, zeker de Europese, realiseren zich dat het tijdperk van fiscale gunstregimes voorbij is", besluit Maus. "Ook het publiek pikt dit niet langer. Het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt om de vennootschapsbelasting te hervormen is een voorbeeld van hoe het anders kan. Landen moeten de fiscale concurrentie aangaan via het belastingtarief, niet via achterpoortjes. De Commissie kan een race-to-the-bottom vermijden door een minimumtarief op te leggen."

Meest gelezen