"Regering, blijf de komende jaren besparen, hervormen en investeren"

In een open brief aan de federale en Vlaamse regering dringt het Vlaamse netwerk van ondernemingen Voka erop aan om ook in de tweede helft van de legislatuur in te zetten op besparingen, hervormingen en investeringen. "Er is al veel gebeurd, maar wellicht moet het moeilijkste nog komen", schrijven 80 vooraanstaande Vlaamse ondernemers.

"Er is al een lange weg afgelegd: beide regeringen hebben werk gemaakt van ingrijpende veranderingen. De eerste resultaten zijn er: er komen jobs bij en ondernemers willen meer dan ooit investeren. Toch blijft het herstel broos. We roepen de regeringen op om geen snelheid te verliezen, want de uitdagingen blijven groot. We moeten de competitiviteit van onze ondernemingen verder versterken en veilig stellen voor de toekomst. Daarvoor moeten zowel op Vlaams als federaal niveau moedige stappen gezet worden", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

"Zin om te ondernemen steunen en niet ondermijnen"

Volgens Voka is er de voorbije jaren nauwelijks bespaard en zijn de overheidsuitgaven de voorbije vijf jaar met liefst 15 miljard euro toegenomen, tot meer dan 200 miljard.

"De overheden moeten dan ook dringend competitiever en efficiënter worden", zo staat in de open brief. De Vlaamse ondernemers willen ook een nieuwe wet op de loonnorm, omdat de loonkostenhandicap nog steeds 10 procent bedraagt. "Een hervorming van de vennootschapsbelasting moet de zin om te ondernemen en te creëren ondersteunen, niet ondermijnen", is een andere boodschap aan de federale regering

Van de Vlaamse regering verwacht Voka 700 miljoen extra voor onderzoek en ontwikkeling en minstens een half miljard extra aan investeringen in infrastructuur voor mobiliteit en onderwijs. "Op een Vlaams budget van 40 miljard moet dit mogelijk zijn", vinden de Vlaamse ondernemers.

"Vlaanderen zál investeren"

In een reactie laat Vlaams minister-president Geert Bourgeois weten dat er in Vlaanderen al veel bespaard is. "We hebben al 2 miljard euro bespaard en in onze begroting gaat een groot stuk naar lonen. Ik lees in de open brief van de ondernemers trouwens ook niet welke taken we nog zouden kunnen afschaffen."

"Als alles goed blijft gaan, dan zitten we in 2019 op kruissnelheid", vervolgt Bourgeois. "Dan komt er een half miljard euro extra voor mobiliteit en openbare werken, een half miljard voor infrastructuur en welzijn en een half miljard meer voor economie, onderzoek en ontwikkeling. Maar de gevraagde 700 miljoen, die gaan we wellicht niet halen."

Meest gelezen