"Witte kassa leidt tot prijsstijgingen in de horeca"

Volgens Horeca Vlaanderen zijn de gestegen prijzen in de sector vooral het gevolg van de invoering van de witte kassa. Eerder op de dag had minister van Economie Kris Peeters (CD&V) de telecomsector en de horeca met de vinger gewezen voor de stijgende inflatie.

Minister Peeters wil zijn diensten laten onderzoeken waarom de prijzen in die twee sectoren zo fors stijgen. Horeca Vlaanderen heeft daar al een idee over: het gaat om de invoering van de witte kassa, die bedoeld is om zwartwerk en fraude onmogelijk te maken.

Volgens de uitbaters brengt die witte kassa echter kosten met zich mee en worden die nu doorgerekend aan de klanten in hotels, cafés en restaurants. Daarom zouden die prijzen daar een stuk meer gestegen zijn dan de gemiddelde inflatie, aldus Horeca Vlaanderen. 

Niet dat de belangenvereniging de witte kassa wil afvoeren, wel vraagt ze specifieke maatregelen om de kwaliteit en de diversiteit van de horeca-sector te vrijwaren.

Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen heeft twee voorstellen: enerzijds wil hij de btw in de horeca verlagen en anderzijds moeten de lasten op arbeid voor het vaste personeel naar omlaag.

Meest gelezen