Aandeelhouders keuren fusie beurzen Londen en Frankfurt goed

De aandeelhouders van Deutsche Börse hebben de geplande fusie met de beurs van Londen goedgekeurd. De eigenaars van de Londense beurs hadden dat eerder al gedaan. De goedkeuring komt er ondanks het referendum over de brexit in juli.
AP2008

Minstens 60% van de aandeelhouders van Deutsche Börse moesten de deal goedkeuren en dat niveau is in de loop van de namiddag gehaald. Deutsche Börse is de groep achter de beurs van Frankfurt. Begin juli hadden de aandeelhouders van de London Stock Exchange (LSE) dat al gedaan met meer dan 99% voor de fusie.

De goedkeuring komt er ondanks het referendum over de brexit. Blijkbaar heeft dat de aandeelhouders niet afgeschrikt. Het zou dus kunnen dat de fusiegroep zowel een poot binnen als buiten de Europese Unie heeft, maar financiële logica stopt uiteraard niet aan de grenzen.

Volgens de deal zouden de aandeelhouders van Deutsche Börse 54,4% van de fusiegroep bezitten tegenover 46,6% voor die van de Londense beurs. Dat is opvallend, want Londen is een van de grootste aandelenbeurzen ter wereld.

Het is al de derde keer dat de LSE en Deutsche Börse proberen om te fuseren. Twee keer is dat mislukt, maar derde keer lijkt de goede keer. Door de fusie ontstaat een enorme beurzengigant die heel wat meer in zijn mars heeft dan de aandelenbeurzen van Londen en die van Frankfurt alleen.

Een Duits-Britse financiële gigant

De beurs van Londen ontstond in 1698 in een koffiehuis en groeide op de rug van het British Empire uit tot één van de grootste ter wereld. Die beurs trekt bedrijven van over de hele wereld aan, vooral dan mijn- en grondstoffengroepen.

In 2000 fuseerde de LSE al met de beurs van Milaan. De London Stock Exchange Group omvat echter ook een groot belang in het beurzenplatform Turquoise en de indexberekenaar FTSE Russell.

Frankfurt is zelfs ouder en werd in 1585 opgericht. Even belangrijk is dat Deutsche Börse ook de eigenaar is van het clearinghuis Clearstream en vooral van Eurex, één van 's werelds grootste beurzen voor afgeleide producten.

Meest gelezen