"Niets verkeerd aan dading tussen Optima en de BBI"

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft in 2013 een overeenkomst gesloten met Optima Bank om alle klantengegevens te vernietigen die de inspectie had verzameld in een fraudeonderzoek. Dat schrijft De Standaard. Volgens specialisten is die dading louter de uitvoering van een rechterlijke uitspraak waarin het onderzoek nietig werd verklaard, en is er dus niets mis mee. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat weten dat de fiscus in elk geval nog makkelijk onderzoek kan voeren naar feiten die sindsdien eventueel nog zouden gebeurd zijn bij klanten van Optima Bank.

Eind januari 2012 viel de belastinginspectie binnen bij Optima Bank in Gent. Daarbij werden vertrouwelijke gegevens van klanten gekopieerd. Een onrechtmatige inval, vond Optima. En de rechter gaf de bank gelijk. "De uitgevoerde fiscale visitatie is nietig. De verzamelde gegevens zijn onbruikbaar en moeten worden teruggegeven", klonk het in een vonnis van 11 juni 2013.

Volgens de krant De Standaard wou de bank volledig zekerheid dat de BBI de gegevens later niet op een andere manier zou hergebruiken. Daarom sloot gewestelijk BBI-directeur Karel Anthonissen (zie foto in tekst) een overeenkomst met Optima waarin hij afspraken maakte over hoe de BBI het vonnis van de rechtbank zou uitvoeren. De belastinginspectie zou zo afgesproken hebben om alle gegevens definitief van de server te verwijderen.

"Zo'n dading komt niet vaak voor, maar het was dan ook een zeer uitzonderlijke uitspraak", stelt professor fiscaal recht Luc De Broe (KUL). Met de overeenkomst tussen de BBI en Optima werd enkel uitvoering gegeven aan de uitspraak van de rechter, klinkt het. "Er is dan ook niets verkeerds met de dading. Bovendien was het vonnis van de rechtbank zeer goed gemotiveerd, waardoor het niet onlogisch is dat de BBI indertijd niet in beroep is gegaan."

"Na 2013 nog zaken gebeurd die wél kunnen onderzocht worden"

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is het inderdaad zo dat de bewegingsvrijheid van de BBI naar de gegevens van het onderzoek uit 2013 "zeer beperkt tot zelfs onbestaande geworden is". "Maar na de gerechtelijke ingreep uit 2013 zijn er nog een aantal zaken gebeurd in het Optima-dossier die in elk geval kunnen onderzocht worden."

Onlangs werd Optima Bank namelijk failliet verklaard. Eerder had de Nationale Bank "onregelmatigheden" vastgesteld in het beheer van Optima. "We zitten vandaag in een heel andere situatie dan in 2012-13. Ik wil graag weten wat er toen juist gebeurd is - er zitten in het verhaal nog een aantal onduidelijkheden - en wat dat betekent voor de situatie vandaag", stelt de minister.

In elk geval heeft Van Overtveldt de BBI gevraagd om een onderzoek op te starten. "En ik ga ervan uit dat dat op gang getrokken is."

BBI niet geheel zonder slagkracht

De gewestelijke directeur van de BBI in Gent Karel Anthonissen liet eerder optekenen dat hij tegenwind heeft gekregen in zijn onderzoek naar Optima.

Toch is de bijzondere belastinginspectie niet geheel zonder slagkracht voor wat betreft de gegevens die het indertijd heeft moeten teruggeven.

Ook het parket zit namelijk op de zaak en voert een strafonderzoek. "En in dat geval heeft de BBI inzagerecht in het strafdossier", weet professor De Broe. Op die manier zou de belastinginspectie toch nog op een rechtsgeldige manier aan de gegevens komen die het had verzameld in zijn oorspronkelijke onderzoek uit 2012. "En dan zou de BBI eventueel toch nog klanten kunnen taxeren."

Meest gelezen