"Londen als financieel centrum kan in enkele weken ongedaan gemaakt worden"

Door een brexit kan Londen wel eens vrij snel zijn statuut van financieel hart verliezen. Dat denkt Karel Lannoo van het Centre for European Policy Studies (CEPS). "Zodra er enige zekerheid is dat artikel 50 zal worden ingeroepen, zullen Amerikaanse bedrijven en banken direct hun activiteiten naar een andere plaats overbrengen."

De eerste financieel-economische gevolgen van het brexit-referendum zijn de afgelopen dagen al duidelijk geworden: bankaandelen kelderden op de beurs, het pond zakte naar historische dieptes en de rating van het Verenigd Koninkrijk is naar beneden bijgesteld.

"Maar we beginnen ook de eerste verhalen te horen van bedrijven die hun investeringen in Londen herzien", zegt Lannoo in "De ochtend" op Radio 1. "Zij vrezen dat ze hun paspoort zullen verliezen om over de hele interne markt handel te kunnen doen en denken dat ze door een brexit vanuit een andere Europese staat zullen moeten werken."

Volgens Lannoo is Londen de voorbije 20 jaar geconsolideerd als plaats waar de grote financiële instellingen zijn samengekomen dankzij de interne Europese markt. "Dat zou nu ongedaan kunnen gemaakt worden op een kwestie van een paar weken."

"Grote bankenactiviteiten naar Parijs"

Vooral Amerikaanse bedrijven en banken zouden wel eens zeer snel kunnen beslissen, vermoedt Lannoo. "Concreet is er nog niets gebeurd, maar de plannen liggen klaar. Zodra zij een zekere zekerheid zullen hebben dat artikel 50 (Het artikel in de Europese verdragsteksten dat een uitstap uit de EU regelt, nvdr.) zal worden ingeroepen, zullen zij direct de activiteiten naar een andere plaats overbrengen."

Verschillende Europese steden zijn kandidaat om Londen als financieel hart op te volgen. "Voor fondsmanagement komen Luxemburg en Dublin in aanmerking. Voor de grote bankactiviteiten zal Parijs een medespeler zijn. En het is evident dat de Europese Bankenautoriteit naar Frankfurt zou gaan", stelt CEPS-directeur Lannoo."Door die tendensen zullen we zien dat bepaalde Europese constellaties beter zullen kunnen worden uitgetekend."

AP2012

"Naar een nieuw statuut voor het Verenigd Koninkrijk"

Hoelang de negatieve reacties op de beurzen nog zullen duren, hangt af van wat er zal gecommuniceerd worden over het toekomstige statuut van het Verenigd Koninkrijk en het inroepen van artikel 50, zegt Lannoo. "Maar de economische toestand rondom ons verandert in principe niet."

"Als het heel snel nog verder naar beneden gaat, zal de Britse overheid eventueel iets heroverwegen en misschien binnen een paar maanden op zijn knieën naar Brussel komen", denkt de directeur van het CEPS. "Wat meer mogelijk is, is dat we naar een nieuw statuut gaan. Het VK als een bevoorrechte partner, zoals Zwitserland of Noorwegen. Maar het grote probleem is dat het dan nog zeker drie tot vier jaar zal duren vooraleer dat statuut bekend is."

Meest gelezen