Bel20 beleeft grootste dagverlies sinds oktober 2008

Op de beurs van Brussel is de Bel20 gesloten met een verlies van 6,4 procent. Dat het is het grootste dagverlies sinds 16 oktober 2008. Ook de Aziatische en Amerikaanse beurzen kenden een zwarte dag na de bekendmaking van de uitslag van het brexit-referendum. Het pond is stevig gekelderd.
AFP or licensors

De Bel20 heeft vandaag liefst 6,4 procent prijs gegeven in de nasleep van het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk waarbij de Britten hebben gesloten de Europese Unie te verlaten. Het is geleden van 16 oktober 2008 dat het dagverlies zo groot was. Toen stond de economie aan het begin van de financiƫle crisis.

De beurs in Brussel opende om 9 uur vanochtend en ging meteen zo'n 8 procent in de min. De grafiek verloopt grillig. Rond de middag was de situatie al wat verbeterd, maar het blijft nog steeds een verlies van 6,5 procent.Ā 

Vooral de banken krijgen harde klappen: ING -17 procent, KBC -13,8 procent en Ageas -12,7 procent. ING -12,8 procent, KBC -11,1 procent en Ageas -6,67 procent. Ook energiereus Engie verliest fors (-9,6%), net als staaldraadspecialist Bekaert (-7,3%). Solvay boet zowat 7 procent in.

"Het ziet er heel slecht uit", zegt VRT-journalist Michaƫl Van Droogenbroeck. "Dit is een zwarte vrijdag, anders kan je het niet noemen. Het nieuws kwam duidelijk ook voor de financiƫle markten als een verrassing. Zij gingen de voorbije week en vooral dagen ervan uit dat de Britten zouden stemmen tegen een brexit."

Rest van de wereld?

Ook in de rest van Europa zijn soortgelijke cijfers te zien. De beurs in Londen startte 8 procent lager en staat ondertussen op 4,5 procent.Ā  Er waren eerst verliezen tot wel 30 procent voor de banken.

De Dax in Frankfurt opende 10 procent lager en staat nu op 6,5 procent. De CAC40 in Parijs verliest zowat 8,5 procent, met de zwaarste verliezen voor SociƩtƩ GƩnƩrale en BNP Paribas. De AEX in Amsterdam staat ongeveer 7 procent lager, met ING onderaan de ladder.

En ook de Aziatische beurzen verliezen sterk. De Hang Seng-index van beurs van Hongkong is met 4,67 procent gezakt, in Japan zakte de Nikkei 225 rond 6 uur Belgische tijd met bijna 7 procent. De Japanse minister van Financiƫn riep vanochtend de pers bijeen, nadat de dollar gezakt was tot 99,04 yen, de sterkste daling sinds november 2013.

New York opende met verlies en dat verlies diepte nog uit in de loop van de dag. De Dow Jones begon met een verlies van zowat 2,2 procent en sloot 609,77 punten lager op 17.401,30 punten, een verlies van 3,39 procent. Dat is het ergste verlies sinds de zomer van 2011.

De technologiebeurs Nasdaq begon de dag met een verlies van bijna 3 procent en sloot 202,06 punten lager, op 4.707,98 punten, een verlies van 4,12 procent. Toch vallen deze cijfers nog mee in vergelijking met de verliezen die de Europese beurzen optekenen.

Net als in Europa moesten de banken in New York het ontgelden. Morgan Stanley behoorde met een min van ruim 10 procent tot de sterkste dalers. Maar ook branchegenoten als Citigroup (min 9,4 procent), JPMorgan Chase (min 7 procent), Bank of America (min 7,4 procent) en Wells Fargo (min 4,6 procent) deelden in de malaise.

AFP or licensors

Pond en euro

Het pond kreeg ook stevige klappen en zakte naar het laagste niveau sinds 1985. Rond middernacht was 1 pond nog anderhalve dollar waard. Dat was het hoogste niveau van het voorbije half jaar en dat kwam vooral omdat men verwachtte dat het Verenigd Koninkrijk bij de Unie zou blijven. In de loop van de nacht sloeg het helemaal om en is het pond bijna 10 procent gedaald, naar 1,34 dollar.

Ook de euro verliest trouwens fors ten opzichte van de dollar. 1 euro is nu 1,09 dollar waard. Een daling van 3,3 procent. Voor de valumarkten is dat een zeer zwaar verlies. Dat de euro verliest heeft te maken met het feit dat de brexit kan worden gezien als een eerste stap naar een mogelijke verder uiteenvallen van de Europese Unie.

Tegelijkertijd zien we dat beleggers kiezen voor veiligheid en vluchten naar staatspapier dat veilig wordt geacht.Ā Daardoor gaat de Amerikaanse rente naar beneden: beleggers nemen genoegen met die lagere rente, in ruil voor veiligheid.

Om dezelfde reden wordt ook goud duurder. De prijs van goud gaat 6 procent hoger.

BLOOMBERG FINANCE LP2013

"We zijn hierop voorbereid"

De Bank of England sust ondertussen de ongerustheid op de financiƫle markten. "Het zal tijd vragen om een nieuwe relatie met Europa en de rest van de wereld op te bouwen", geeft gouverneur Mark Carney toe. "Enige economische en financiƫle volatiliteit is te verwachten in de loop van dit proces, maar we zijn hierop voorbereid."

De bank benadrukt ook klaar te staan om extra ondersteunende maatregelen te nemen. De gouverneur heeft het over 250 miljard pond die kan geĆÆnjecteerd worden in het financiĆ«le systeem.

Ook ECB wil financiƫle systeem met geld onderstutten

Ook de ECB staat paraat om het financiƫle systeem met geld te onderstutten. "De ECB blijft haar verantwoordelijkheden nemen om de stabiliteit van de prijzen en het financiƫle systeem in de eurozone te verzekeren", klinkt het. "Indien nodig, staat de ECB klaar om bijkomende liquiditeit te verschaffen, in euro's en buitenlandse munten." De ECB staat in nauw contact met andere centrale banken alsook met banken die onder het toezicht van de ECB vallen.

De Zwitserse centrale bank nam dan weer maatregelen op de valutamarkt om de sterke stijging van de Zwitserse frank binnen de perken te houden. De Zwitserse munt zit sterk in de lift na het aangekondigde Britse vertrek uit de Europese Unie. De frank geldt momenteel als een veilige haven voor de beleggers, net als de yen en de dollar.

"Vlotte transitie verzekeren"

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vraagt het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie om "samen te werken om een vlotte transitie te verzekeren naar een nieuwe economische relatie" nu de Britten ervoor hebben gekozen uit de EU te stappen.

IMF-directeur Christine Lagarde roept Londen en Brussel op de procedures te verduidelijken met betrekking tot de exit van de Britten uit de EU. Het IMF juicht voorts toe dat de Britse en Europese centrale banken het bankensysteem zullen ondersteunen en de volatiliteit inperken na de stemming, luidt het.

Meest gelezen