"EU-referendum grootste risico voor financiële markten"

Het Britse referendum over EU-lidmaatschap is "het grootste onmiddellijke risico" voor de wereldwijde financiële markten. Dat waarschuwt de Bank of England, de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk een week voor het referendum. Volgens de peilingen ligt het kamp van eurosceptici voor en dat leidt tot onrust.

"Een stem om de EU te verlaten zou de economische output en inflatie stevig veranderen", staat in een mededeling van de negen leden van het comité dat het monetair beleid van de Bank of England bepaalt.

Niet alleen zou het pond sterling verder in waarde dalen tegenover de andere munten, maar dat zou zelfs een heel scherpe daling kunnen worden als de Britten tegen de Europese Unie stemmen. 

De bank waarschuwt dat Britse bedrijven en consumenten nu al belangrijke economische beslissingen uitstellen. Vooral de aankoop van vastgoed en auto's en ook bedrijfsinvesteringen worden uitgesteld.

De Bank of England zegt wel dat ze maatregelen heeft getroffen om ingeval van een stem voor een brexit de economie te ondersteunen, zoals steun voor de Britse banken en partnerschappen met andere centrale banken om de financiële stabiliteit te behouden.

Tegelijk heeft het comité beslist om de rentevoeten minstens een maand te houden op het historisch lage peil van 0,5%.

Onrust groeit over voorsprong "Leave"

Maandenlang hadden de voorstanders van de EU bij het komende referendum een voorsprong in de peilingen, maar die is de voorbije dagen weggesmolten als sneeuw voor de zon. Het "Leave"-kamp zou volgens de laatste peilingen steeds meer voorliggen.

Steeds meer bankiers en bedrijfsleiders in Groot-Brittannië, maar ook in Europa en elders in de wereld maken zich daar zorgen over. In feite weet niemand wat de precieze impact zou zijn van een brexit, maar algemeen wordt rekening gehouden met een forse beurscorrectie en een diepe val van het Britse pond in eerste instantie.

In een tweede fase zouden investeringen en aankopen in het Verenigd Koninkrijk kunnen wegvallen en zouden banken en bedrijven een deel van hun activiteiten kunnen verplaatsen naar landen die wel in de EU blijven. Dat zou onder meer ook België kunnen zijn. 

Grote fabrieken zoals die van Nissan in Sunderland zijn niet in een handomdraai te verhuizen, maar de zakenbankactiviteiten en consultancy in de Londense City zou dat sneller kunnen doen.

Dan is er ook nog de kwestie van de Indiase staalgroep Tata die afwil van zijn Brits filiaal. Vrijwel zeker zullen daar banen van Britse staalarbeiders sneuvelen en bij een brexit zou Londen niet langer kunnen rekenen op ondersteuning van de Europese Unie.

Meest gelezen