Is klokkenluider achter Panama Papers opgepakt?

In de Zwitserse stad Genève heeft de politie een IT-medewerker van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca opgepakt. De man wordt ervan verdacht dat hij "grote hoeveelheden vertrouwelijke informatie" zou hebben gelekt. Mogelijk gaat het dus om de man achter de Panama Papers.
JAUBERT/ ONLYWORLD.NET

Volgens de Zwitserse krant Le Temps is de man al enkele dagen geleden opgepakt. Nu zijn er echter ook huiszoekingen gehouden in de kantoren van Mossack Fonseca in Genève. Ook daar is computermateriaal meegenomen.

Volgens de krant is het onderzoek van de Zwitserse politie er gekomen op vraag van Mossack Fonseca zelf. De informaticus die nu in voorlopige hechtenis zit, wordt beschuldigd van misbruik van vertrouwen en het inbreken in systemen waar hij normaal geen toegang tot had. De man ontkent alle beschuldigingen.

Het is nog niet duidelijk wat de rol van de opgepakte man is bij de lekken van de Panama Papers. Er was al een tijdje een vermoeden dat één van de informatici van Mossack Fonseca een heel archief van elf miljoen vertrouwelijke documenten zou hebben bemachtigd.

Of het ook de man is die die documenten heeft aangeboden aan de Süddeutsche Zeitung, moet ook later nog blijken. Mossack Fonseca gebruikte bij de belastingcarrousel vooral de filialen in Hongkong, China, maar ook in Zwitserland, Luxemburg en de Kanaaleilanden.

16.000 spookvennootschappen offshore

Begin april maakten meer dan veertig media wereldwijd melding van een grootscheepse operatie van belastingontwijking via spookvennootschappen die de voorbije decennia waren opgericht door het advocatenkantoor Mossack Fonseca in Panama. In totaal ging het om meer dan 16.000 offshore-bedrijven, niet enkel in Panama, maar ook in andere belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden, de Bahamas, de Seychellen en anderen.

Tal van wereldleiders zoals de schoonbroer van de Chinese president Xi Jinping, de Pakistaanse premier Nawaz Sharif, de Argentijnse president Mauricio Macri en voetbalspelers zoals Lionel Messi en de Spaanse filmmaker Pedro Amodovar werden daarbij genoemd. 

Op zich is dat niet illegaal, maar dat soort praktijken wordt ook gebruikt om geld wit te wassen door criminele bendes zoals drugs- en wapensmokkelaars.

Meest gelezen