Raden van bestuur vervrouwelijken, maar nog werk aan de winkel

Er zitten meer en meer vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd. Bijna een kwart van de bestuurders is een vrouw. Tegen volgend jaar moet dat een derde zijn, zo is bij wet vastgelegd.
Proximus-CEO Dominique Leroy

De Tijd maakt elke twee jaar een rangschikking op van de bestuurders van bedrijven die noteren op Euronext Brussel. Van de in totaal 1.008 bestuurders bij 126 bedrijven is een kwart een vrouw. In 2014 was dat nog 20 procent, in 2004 amper 6 procent. Dat komt neer op een verviervoudiging in 12 jaar tijd. Acht beursgenoteerde bedrijven hebben een vrouw als CEO, negen een voorzitster van de raad van bestuur.

De invoering van quota heeft dus een duidelijk effect. Dat gebeurde in 2011. De wet bepaalt dat de raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen tegen volgend jaar voor een derde uit vrouwen moeten bestaan. Kleine bedrijven krijgen iets meer tijd.

Krappe deadline

Ondanks de vooruitgang is dat een krappe deadline. Zo zijn er toch nog heel wat bedrijven die enkel mannelijke bestuurders hebben. "Het zal moeilijk zijn voor bepaalde bedrijven", zegt journalist Michaël Sephiha van De Tijd. "21 bedrijven van de 126 hebben tot op de dag van vandaag nog geen enkele vrouw in het bestuur, wat eigenlijk heel opmerkelijk is."

Als die bedrijven niet snel in actie schieten, riskeren ze straffen. "Er zijn tamelijk zware sancties, dat kan gaan tot het schrappen van de verloning van de ganse raad van bestuur. Als er een man wordt benoemd in plaats van een vrouw, kan die benoeming gewoon ongedaan gemaakt worden."

Wie is de machtigste?

De vervrouwelijking zet zich ook door in de lijst van machtigste bestuurders, die De Tijd opstelde door punten te geven naargelang de omvang van hun bedrijf en hun functie.

In de top 20 van 2014 stond maar één vrouw. Nu zijn het er vier: gewezen zakenadvocate en Gimv-voorzitster Hilde Laga (foto, 7e plaats), Proximus-CEO Dominique Leroy (10e plaats), Evelyn du Monceau (11e plaats), die onder meer bij UCB en Solvay mandaten heeft, en Melexis-topvrouw Françoise Chombar (14e plaats).

Geen vrouwen dus in de top 3. Die bestaat uit Luc Ackermans (5 mandaten waaronder investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren), Philippe Vlerick (eveneens 5 mandaten waaronder KBC) en Bert De Graeve (Bekaert, Telenet en UCB).

Uit het onderzoek blijkt tot slot dat ruim drie kwart van de topbestuurders in ons land Vlamingen zijn. Tot het einde van de jaren 90 waren de topbestuurders vooral Franstaligen.

BELGA/DOPPAGNE

Meest gelezen