Unizo laat principe van basisinkomen onderzoeken

Unizo-topman Karel Van Eetvelt heeft aan zijn studiedienst gevraagd om het principe van het basisinkomen te onderzoeken. Dat zegt hij in De Morgen en herhaalde hij in "De ochtend" op Radio 1. Want vooral freelancers kunnen meer zekerheid gebruiken, zo klinkt het.
Nicolas Maeterlinck

De discussie over het gegarandeerd basisinkomen is sinds afgelopen weekend opnieuw actueel, nadat de Zwitsers tijdens een referendum het principe hadden verworpen. In het voorstel zou elke Zwitser onvoorwaardelijk 2.250 euro per maand krijgen van de overheid, maar daar was de meerderheid van de bevolking duidelijk geen voorstander van.

En toch heeft het principe ook heel wat voordelen, zo benadrukte Nele Lijnen van Open VLD afgelopen maandag al in "De ochtend". Zij is al een tijdje aan het uitzoeken hoe zoiets er in de praktijk moet uitzien. Coalitiepartner N-VA is dan weer volledig gekant tegen zo'n systeem, gezien de hoge kostprijs ervan.

Oproep uit onverwachte hoek

Nu komt er een nieuwe oproep tot discussie over het principe, en dat uit onverwachte hoek: Karel Van Eetvelt, hoofd van ondernemersorganisatie Unizo, heeft aan zijn studiedienst gevraagd alles eens te bekijken.

Volgens hem is het duidelijk dat we in de nabije toekomst zullen evolueren naar een en hetzelfde sociaal statuut voor werknemers, zelfstandigen en uiteindelijk ook ambtenaren. "Dat is onmogelijk als we dat doen op basis van wat we nu hebben", zegt hij in "De ochtend". "Daarom moeten er nieuwe ideeën ontwikkeld worden. Ik kijk dus graag naar een idee zoals dat van het basisinkomen."

En toch lijkt het moeilijk verzoenbaar, zo'n basisinkomen en het hoofd van een ondernemersorganisatie. Niet per se, zo klinkt het bij Van Eetvelt zelf. "Uit contacten met zelfstandigen - klassieke, maar zeker ook freelancers - blijkt dat er een grote vraag is naar meer zekerheid." Met een gegarandeerd basisinkomen zou die - financiële - zekerheid er alvast zijn.

"De believers van het concept zeggen dat mensen die een beetje ondernemend zijn door dat vaste inkomen gerustgesteld zouden zijn, waardoor meer mensen het heft in eigen handen nemen. Dat is iets wat we nodig hebben. De non-believers denken dat het onbetaalbaar gaat zijn en dat de mensen die nu niet willen werken dan zeker niet zullen werken. Ik denk dat beiden voor een stuk gelijk hebben. Werkgevers staan hier zeer kritisch tegenover, maar dat wil niet zeggen dat wij het niet op z'n minst eens moeten onderzoeken."

Meest gelezen