140.000 nieuwe jobs in België tegen 2018

Ondanks de aanslagen doet de Belgische economie het niet slecht. Tegen 2018 zouden er 140.000 extra jobs bijkomen, zo voorspelt Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank. Zeker vanaf 2017 versnelt de economische groei.
De Nationale Bank heeft de prognoses vandaag bekendgemaakt op een persconferentie.

De Belgische economie boert relatief goed. Er was een dip door de aanslagen - met 0,1 procent. De toeristen bleven weg, het consumentenvertrouwen zakte en niemand weet hoelang die toestand nog zal duren.

Desondanks komt er over het hele jaar bekeken een groei van 1,3 procent, zo voorspelt althans de Nationale Bank. Vanaf 2017 zou een versnelling moeten optreden, met een economische groei van 1,5 procent volgend jaar en 1,6 procent in 2018.

Dat wordt het meest tastbaar als je de groei van het aantal jobs bekijkt. De Nationale Bank voorspelt dat er tegen 2018 140.000 bijkomen, waardoor de werkloosheid tot 7,8 procent daalt. En belangrjik, die jobs situeren zich grotendeels in de private sector, niet bij de overheid dus.

Meer mensen aan het werk, betekent dan weer meer consumptie, wat de economie verder doet groeien.

Nog altijd in de gevarenzone

Dat onze economie relatief goed boert, heeft ze in hoge mate aan de buren te danken. België surft mee op het (relatieve) succes van de economie in de rest van de eurozone. Bovendien, zo zegt Smets, zijn de loonkosten de voorbije jaren met 0,3 procent gedaald, onder meer door de taxshift van de federale regering.

Desondanks blijft het gevaar: door de relatief hoge inflatie en loonindexering dreigt België dat voordeel te verliezen, zegt gouverneur Jan Smets. De Belgische inflatie ligt met 1,6 procent in 2016 een pak hoger dan in de rest van de eurozone.

Een deel van de verklaring ligt bij de hogere indirecte belastingen. "De duurdere energie - door de BTW-verhoging op energie of de Vlaamse energieheffing (de zogenaamde Turteltaks, nvdr) alleen al had een effect van 0,6 procent", zegt hij. Anderzijds bestaat de vrees dat er in bepaalde sectoren onvoldoende concurrentie is en de prijzen dus hoog blijven. "We moeten hiervoor waakzaam zijn", aldus de gouverneur.

8 à 9 miljard besparen

Eén en ander leidt ertoe dat de begroting dit jaar een tekort van 2,8 procent zal vertonen, en 2,4 procent in 2017 en 2018. Nog niet de volledige tax shift is daarin verrekend, maar Smets waarschuwt wel dat er nog extra structurele maatregelen nodig zijn om tegen het einde van de legislatuur de begroting in evenwicht te krijgen, en dus 8 à 9 miljard te besparen.

De brutoschuld van de overheid zou dit jaar stijgen tot 106,9 procent van het bbp, en pas vanaf 2017 weer licht dalen.

Meest gelezen