Mossack Fonseca weg uit Jersey, Gibraltar en Man

Het Panamese advocatenkantoor dat berucht is geworden door de "Panama Papers", gaat zijn kantoren sluiten in de Britse overzeese gebieden Gibraltar en de eilanden Jersey en Man. Eerder had Mossack Fonseca zich ook al teruggetrokken uit de Amerikaanse staat Nevada.
AP2001

"Onze kantoren in Jersey, het eiland Man en Gibraltar stoppen hun activiteiten, maar we blijven onze klanten bedienen. Wij nemen deze beslissing met spijt, want Mossack Fonseca was meer dan twintig jaar actief in die gebieden". Zo klinkt het in twee tweets van het advocatenkantoor.

Volgens Mossack Fonseca past de sluiting in een strategie "om onze dienstverlening en kantorennetwerk te consolideren". Dat heeft echter vrijwel zeker te maken met de "Panama Papers" die enkele maanden geleden werd gelekt en tot veel commotie hebben geleid.

Het gaat om een archief van meer dan elf miljoen documenten die gelekt zijn en aantonen hoe tal van vermogenden uit de hele wereld hun kapitaal veiligstellen via offshorebedrijven die door het Panamese kantoor werden opgericht in belastingparadijzen. 

Vorige week had Mossack Fonseca al aangekondigd dat het de activiteiten zou stoppen in de Amerikaanse deelstaat Nevada. Daar waren meer dan duizend bedrijven geregistreerd. Nu trekt Mossack zich dus officieel ook terug uit de Britse overzeese gebieden Gibraltar, Man en Jersey, maar het zal de klanten daar niet aan hun lot overlaten, klinkt het. 

The British Connection

Het klaarblijkelijk terugplooien van Mossack Fonseca uit Gibraltar, Man en Jersey is opmerkelijk, te meer omdat net vooral de Britse overzeese gebieden in het algemeen door het kantoor gebruikt werden om kapitaal te verbergen in offshorebedrijven, meer dan Panama zelf.

Op zich is dat niet illegaal, maar die constructies lenen zich door hun gebrek aan transparantie perfect voor het witwassen van geld dat niet altijd op legale manier verkregen is. Dat gebeurt niet enkel via Britse overzeese gebieden, maar ook vaak via Groot-Brittannië zelf.

Zo kwam onlangs aan het licht dat een groot deel van de peperdure Londense vastgoedmarkt voor luxewoningen eigendom is van offshorebedrijven. In de "betere wijken" zoals Westminster (9,3%), Kensington en Chelsea (9%) en de City of London (4,5%) is dat zelfs opvallend veel.

Volgens de Britse krant The Guardian is 38% van dat luxe-offshorevastgoed geregistreerd in de Britse Maagdeneilanden, 16% in Jersey, meer dan 9% in de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey en de rest in Panama, de Kaaimaneilanden, Gibraltar, de Bahamas en Luxemburg. Uit dat alles blijkt dat Panama slechts een transitfunctie vervult voor kapitaal dat uiteindelijk onder de beschermende vleugels van de Britse kroon terechtkomt.

De Panama Papers kwamen aan het licht via de medewerking van het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalistiek en meer dan 40 media waaronder de Süddeutsche Zeitung en The Guardian.

Voor België werkten Knack, MO, De Tijd en Le Soir mee aan het onderzoek.

Meest gelezen