Kan de kwabaal de viskweek een boost geven?

Onderzoekers van de Odisee-hogeschool Campus Waas hebben een kabeljauwsoort opgekweekt voor teelt in België. De bedoeling is om Belgische kwekers op die manier de mogelijkheid te geven om de concurrentie met Aziatische import aan te gaan.
De kwabaal was in België uitgestorven (foto: NOAA)..

De kabeljauwsoort in kwestie is de zoetwaterkabeljauw (Lota lota), ook bekend als de kwabaal. "Dat is een kabeljauw die vroeger nog in de Vlaamse rivieren zwom, maar hier intussen is uitgestorven", zegt Jurgen Adriaen van Aqua-ERF, het onderzoekscentrum voor aquacultuur van de Odisee-hogeschool. "In andere delen van Europa is de vis wel nog aanwezig."

Ook in Noord-Amerika komt de kwabaal voor, en in ons land is de soort opnieuw uitgezet in de Grote Nete en de Bosbeek, voorlopig met succes.

In oktober 2015 werd een proefproject voor het commercieel kweken van de soort opgestart, waarbij 5.000 visjes werden uitgezet bij twee forelkwekers in Wallonië. De visjes wogen toen nog 15 gram, maar intussen hun gewicht al gestegen tot 200 gram.

"Dat motiveert ze nog meer om verder te werken met de vis en wekt bovendien ook in Vlaanderen interesse op", beklemtoont Adriaen. "Eind dit jaar worden de eerste exemplaren verwacht die het marktgewicht van 400 à 500 gram bereikt hebben."

De onderzoeker hoopt dat de komst van de zoetwaterkabeljauw de lokale visproductie zal helpen opdrijven. "Want op dit moment komt twee derde van alle geteelde vis op ons bord uit Zuidoost-Azië. Andere werkomstandigheden en een omgeving die zich beter leent voor snel groeiende vissen maken de concurrentie uit die hoek zwaar."

"Een van de pluspunten is dat de soort relatief weinig voedsel nodig heeft om te groeien", zo besluit Adriaen. "Ook scoort de soort op culinair vlak goed bij smaaktesten."

Meest gelezen