"Impact aanslagen op economie is aanzienlijk"

De terreuraanslagen van 22 maart en de gevolgen daarvan hebben een grote negatieve impact op de Belgische economie. Dat zegt Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank, in "De vrije markt".

"In het eerste kwartaal van het jaar hebben we een groei gehad van 0,2 procent. Naar onze inschatting durven we toch zeggen dat tot 0,1 procent van de groei beknot is. Dat is niet onaanzienlijk en heel jammer", zegt Smets, die iets meer dan een jaar geleden Luc Coene opvolgde als gouverneur van de Nationale Bank.

Volgens Smets is de impact bij ons wellicht groter dan in andere Europese landen die al te kampen hadden met terreuraanslagen. "Hij zou wat groter kunnen zijn, omdat de zaak al aan een aantal maanden duurt. En omdat natuurlijk Brussels Airport in het geding is, dat is een heel belangrijke hub voor onze economie."

"Weerstand tegen schokken versterken"

"Ook in het tweede kwartaal zal er zeker nog een impact overblijven", waarschuwt Smets. "Het valt nog te bezien hoe dit uitpakt naar onze export van diensten en dan met name het toerisme. Dat kan een zekere slag krijgen en dat is toch verantwoordelijk voor een klein maar niet onbelangrijk deel van onze exportontvangsten."

"De wereld waarin we leven is er een van schokken en grote volatiliteit", zegt Smets, die daarmee verwijst naar de aanslagen, maar ook naar de vluchtelingencrisis en het Brexit-referendum in Groot-Brittannië. "Het is heel belangrijk dat we de weerstand in onze economie tegen dit soort schokken versterken."

De beste manier om dat te doen, is inzetten op de structurele groei en jobcreatie, zo besluit de gouverneur van de Nationale Bank. "Dat is fundamenteel het meest efficiënte antwoord op al deze uitdagingen."

Meest gelezen