"Vlaamse export op recordhoogte in 2015"

Vlaanderen heeft in 2015 meer dan 300,6 miljard euro geëxporteerd. Dat is het hoogste bedrag ooit. De Vlaamse import bleef status quo op 288,8 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die Flanders Investment and Trade (FIT) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hebben bekendgemaakt in de marge van de Vlaamse economische missie naar India. De cijfers verdienen wel enige nuancering, aangezien ook doorgevoerde goederen er in zijn opgenomen.
© Zoonar/Burkhard Kust - www.belgaimage.be

Geen grote schommelingen op de Vlaamse handelsbalans vorig jaar. Maar met een stijging van 2,16 procent steeg de Vlaamse export voor het eerst boven de kaap van de 300 miljard euro. Met die stijging doet Vlaanderen het ook beter dan het Belgische gemiddelde (+1,49 procent) en klimt het Vlaamse aandeel in de Belgische export verder naar 83,1 procent.

Vlaanderen blijft daarmee ook de zesde grootste exporteur in de Europese Unie, na Duitsland, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. "Dit cijfer bewijst het belang van de export voor de Vlaamse economie, en dus onze welvaart", zegt Claire Tillekaerts, topvrouw van Flanders Investment & Trade.

De export naar Europese landen doet het goed. Gemiddeld ligt de stijging daar op 3,2 procent, met uitschieters van plus 19,2 procent voor Italië en plus 13,2 procent voor Zweden. Enige dissonant is Nederland met min 4 procent.

En terwijl de export naar Amerika (plus 7,5 procent) en Centraal-Amerika (plus 15,8 procent) steeg, incasseerde de uitvoer naar de zogenoemde BRIC-(groei)landen een dreun van min 12,4 procent. Naar India, de bestemming van de lopende Vlaamse handelsmissie, zakte de export vorig jaar met 9,5 procent. Ook de export naar China (min 9,2 procent) en vooral naar Rusland (min 25,2 procent) en Brazilië (min 20,5 procent) kreeg klappen.

Chemie en farma grootste exportsector

De chemie en farmaceutische industrie blijft met een aandeel van een kwart veruit de grootste exportsector, voor transportmaterieel (11,7 procent) en machines en apparatuur (10,8 procent). Er zijn ook sectoren die het moeilijker hebben gekregen, zoals de minerale producten (9,2 miljard minder of min 25,8 procent) en de diamant (min 1,47 miljard euro of een daling van 8,4 procent).

"Deze Vlaamse regering zet er maximaal op in om Vlaamse bedrijven ertoe aan te zetten hun exportmarkten voldoende te diversifiëren en nieuwe groeimarkten aan te boren. De Vlaamse economische zendingen bieden daarvoor unieke opportuniteiten, met een op maat gemaakt programma van thematische seminaries, individuele zakelijke afspraken en netwerkmomenten. Dit jaar waren we reeds in Cuba, vandaag in India, met de grootste Vlaamse economische zending ooit. En in het najaar volgt nog Iran", reageert minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Nuance

De cijfers van de Vlaamse regering en Flanders Investment and Trade verdienen wel enige nuancering. In de cijfers zijn namelijk ook de doorgevoerde goederen inbegrepen. Goederen die uit een derde land komen en via Vlaanderen naar elders geëxporteerd worden.

De Nationale Bank hanteert een heel andere telmethode en visie op wat export precies is. Zij rekent de doorgevoerde goederen niet mee, omdat de toegevoegde waarde van die goederen volgens de bank eerder beperkt is.

Een Duitse machine die door een Pools transportbedrijf in de haven van Antwerpen op een vrachtschip naar Singapore wordt gezet, is bijvoorbeeld in de Vlaamse exportcijfers opgenomen, terwijl die machine weinig met Vlaanderen te maken heeft of ons weinig toegevoegde waarde oplevert.

Volgens de Nationale Bank is de Vlaamse export dan ook niet gestegen, maar na de voorbije jaren van groei in 2015 net gedaald en bedroeg ze vorig jaar niet 300 maar minder dan 190 miljard euro, onder het niveau van 2012.

De nuance betekent echter niet dat de Vlaamse regering er de voor haar beste cijfers uitkiest. Vlaanderen verspreidt altijd die cijfers om ze op die manier ook met andere landen te kunnen vergelijken.

Meest gelezen