Amper vliegverkeer door actie luchtverkeersleiders

Er zullen vanavond amper vluchten vertrekken of landen op de luchthaven van Zaventem door een spontane actie van enkele luchtverkeersleiders. In totaal zijn er maar 45 vluchtbewegingen mogelijk. Ook de regionale luchthavens ondervinden hinder.

Eerder vandaag kwamen er positieve berichten uit de richting van de luchtverkeersleiders. Er zou een akkoord zijn in het langdurige sociale conflict, zo klonk het. Luchtverkeersleiders konden vroeger op 55 jaar op disponibiliteit, de leeftijd waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken en nog 85 procent van hun loon krijgen. In een nieuw voorstel zou dat stelselmatig worden opgetrokken naar 58 jaar.

Later vanmiddag werd echter duidelijk dat niet alle vakbonden het daarmee eens waren. De christelijke vakbond ACV stemde tegen omdat "een aantal zaken onvoldoende zijn uitgewerkt". En ook de Gilde van Luchtverkeersleiders - geen traditionele vakbond, maar wel een apart orgaan dat niet mee aan de onderhandelingstafel zat - ging niet akkoord. Volgens Belgocontrol stuurden zij naar de werknemers de vraag om zich massaal ziek te melden, maar dat ontkent de Gilde zelf.

"Wij hebben onze mensen geïnformeerd over het akkoord dat eenzijdig is goedgekeurd. Er was veel onbegrip", zegt Björn Borrey in "Het Journaal". "Veel collega's zijn niet in staat om nu te werken. Voor deze job moet je honderd procent gecontroleerd zijn. Wij betreuren ook dat dit nu gebeurt, maar het is de directie die deze timing gekozen heeft."

Twee periodes

Hoe dan ook is er om 17 uur te weinig personeel opgedaagd om alle vluchten te laten vertrekken of landen. Daarom werd er beslist om enkel tussen specifieke uren een beperkt aantal "bewegingen" toe te staan. Daarbij gaat het dan om zowel vertrekkende als aankomende vluchten.

Eerst werd er gesproken over 15 bewegingen tussen 17.45 uur en 19.45 uur en tussen 20.30 uur en 22.15 uur, maar daar komen er nu nog eens 15 bij tussen 22.15 uur en 2 uur. "Dat is weinig. Zeker als je weet dat er normaal zo'n 80 a 100 bewegingen per uur zijn", zegt luchtvaartspecialist Luk De Wilde.

De regionale luchthavens blijven wel open, maar ondervinden ook hinder door de acties. Momenteel is er nog geen zicht of er vluchten omgeleid worden via die luchthavens.

Galant roept op tot dialoog

Hoe lang de actie zal duren, is niet duidelijk.  "Het is per shift afwachten hoeveel volk er komt opdagen, en dan zien we wat we kunnen doen", zegt woordvoerder Dominique Dehaene.

Minister van Justitie Jacqueline Galant (MR) roept ondertussen alle partijen op de dialoog te hervatten. "Ik vraag alle partijen om tot inzicht te komen en te vermijden dat de activiteiten verder worden stilgelegd. Ik wil dat alle partijen de dialoog hervatten. In het belang van iedereen moet ervoor worden gezorgd dat de luchthavens operationeel blijven."

Wie meer informatie wil, kan het beste contact opnemen met zijn of haar luchtvaartmaatschappij.

Meest gelezen