Is deeltijds werken voor jongeren de sleutel tot geluk?

Zowel de combinatie werk-vrije tijd als het gebrek aan voltijds werk spelen bij jongeren een rol om voor parttime jobs te kiezen. "Viervijfdejobs zijn niet alleen een zaak van werknemers op het einde van hun loopbaan", zegt ACV-jongerenverantwoordelijke Tom Vrijens.

Het voorstel van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om de 38 urenweek te hervormen naar een flexibeler systeem op jaarbasis, brengt ook bij jongeren de nodige discussie teweeg. Het is niet altijd eenvoudig om het werkregime van je voorkeur te vinden.

“Veel jongeren willen graag meer werken, maar vinden nu eenmaal geen voltijdse job. Om dat te compenseren, oefenen ze vaak een bijbaantje uit”, zegt ACV-jongerenverantwoordelijke Tom Vrijens. “Er zijn daarnaast ook jongeren die bewust voor een viervijfdejob kiezen.”

"Viervijfdewerkers zijn helemaal niet lui"

Eén van die jongeren is Tess Van Linden (23). Zij studeert dit jaar af en is van plan om specifiek op zoek te gaan naar een viervijfdejob. “Omdat zo’n job goed aansluit bij mijn levensvisie. Er is meer in het leven dan werken alleen. Er is ook nog zoiets als tijd voor jezelf.”

Dat jongeren die vier vijfde werken lui zouden zijn, vindt de laatstejaarsstudente absoluut niet waar. “Integendeel, ik denk dat mensen die parttime werken vaker de minder leuke werkjes toegeschoven krijgen, maar dat deert me niet. Ik weet van mezelf dat ik een harde werker ben, maar ik wil ook nog genieten van andere dingen in het leven.”

Ook jongeren die fulltime werken, zien de voordelen van een kortere werkweek in. “Ik heb zonet mijn fulltime-contract gekregen en kan zeker niet klagen”, zegt Kenzo Syoen (23). “Toch zou zo’n extra vrije dag voor meer productiviteit en zelfontplooiing zorgen in mijn geval.” Een lager loon bezorgt hem alvast geen kopzorgen: “Hangt volledig van de thuissituatie af natuurlijk. Als er twee kostwinners in huis zijn, waarom niet?” Syoen zou wel pas actief op zoek gaan naar dergelijke jobs op latere leeftijd.

Toerist op het werk

Ondanks de voordelen rust er onder jongeren ook nog een zeker taboe op deeltijds werken. “De beeldvorming rond deeltijds werken is inderdaad nog vaak negatief. Het wordt geassocieerd met minder willen werken en minder betrokkenheid”, licht arbeidspsychologe en HOWEST-docente Helga Peeters toe.

“Maar dat is eigenlijk helemaal niet het geval. Uit de statistieken blijkt dat die jongeren zeker niet minder gemotiveerd zijn. Er zijn gewoon te weinig fulltime jobs voor hen.”

Volgens Peeters is het ook niet zo dat wie vier vijfde werkt daar meteen gelukkiger van wordt. “Op langere termijn kan de motivatie zelfs beginnen te dalen. Wie maar drie of vier dagen per week op de werkvloer verschijnt, wordt niet bij alles betrokken. Je voelt je bij wijze van spreken als een toerist op je werk”, zegt Peeters.

“Weinig uitzicht op voltijds werk of een vast contract kunnen ook voor een deuk in de eigenwaarde zorgen. Al moet je natuurlijk ook rekening houden met modererende factoren zoals het deeltijds werken uit vrije wil of om familiale redenen.”

Keuzevrijheid

Wat is dan tot slot de echte formule tot werkbaar werk? Vrijens besluit: “Voor mij betekent werkbaar werk dat werknemers de keuze zouden moeten hebben om zelf de arbeidstijd te kiezen naargelang de periode in hun leven.”

Meest gelezen