Vier vijfde werken: goede zaak of vaker noodzaak?

De reacties op het nieuws van vanochtend dat in 15 jaar het aantal werknemers dat vier vijfde werkt, verdubbeld is, zijn erg uiteenlopend. Dat meer mannen ervoor kiezen, kan betekenen dat ze ook vaker een stuk van de gezinstaken overnemen, maatschappelijk gezien een goede zaak. Maar wat ook aangestipt wordt, is dat veel mensen -vaak jongeren- noodgedwongen kiezen voor halftijdse, tijdelijke jobs.

De voorbije 15 jaar hebben ook mannen de viervijfdeweek ontdekt: drie keer zoveel mannen kiezen nu voor een vierdaagse werkweek. Volgens Monica De Jonghe van het Verbond van Belgische Ondernemingen kan dat, maatschappelijk gezien, een goede zaak zijn.

"In de mate dat dat ook betekent dat die mannen ook een stuk van de gezinstaken effectief gaan overnemen. In het verleden was dat toch onze bekommernis dat al die stelsels, tijdskredieten, ouderschapsverlof, dat die eigenlijk te veel door vrouwen werden gebruikt om de gezinstaken op te nemen. Met nadelige gevolgen voor de carrière van vrouwen en ook het feit dat ze dan veel te lang in deeltijdse regelingen blijven zitten."

Ook de socialistische vakbond leest in de cijfers dat mannen meer tijd willen kopen en zelf hun arbeidstijd in handen willen nemen. "De ratrace waar toch heel veel mensen in zitten, zeker de mensen die dan het geluk hebben om die voltijdse job te hebben, maakt dat je ziet dat er een maatschappelijke behoefte is om het nu en dan toch wat kalmer aan te kunnen doen", zegt Caroline Copers van het ABVV.

Voor het ABVV staat dit wel haaks op de plannen die de regering gisteren aankondigde om de 38 urenweek los te laten en werkpieken tot 45 uur per week mogelijk te maken. "Je gaat systemen moeten bedenken waarbij mensen in staat zijn om die flexibiliteit op eigen maat toch een stuk te kunnen managen en niet alleen maar afhankelijk te zijn van wanneer een bedrijf vindt dat je veel of weinig moet komen werken die weken."

imago stock&people

"Duizenden jongeren raken niet weg uit halftijdse jobs"

De christelijke bediendevakbond LBC-NVK vindt het misplaatst om het stijgende aantal deeltijdsen voor te stellen als goed nieuws en enkel te focussen op de bewuste keuze van mensen. "Veel mensen die voltijds willen werken, krijgen die mogelijkheid niet", klinkt het. "En veel bijbaantjes worden aangenomen uit financiële noodzaak."

LBC-NVK vestigt de aandacht op het feit dat duizenden jongeren niet wegraken uit deeltijdse, vaak tijdelijke jobs, vooral in de gezondheidssector en in de distributiesector. Volgens hen zijn hooggeschoolden die bewust vier vijfde werken en een bijbaantje nemen als "hobby" eerder uitzondering.

Daarnaast kiezen veel mensen voor een viervijfde-job om het werk te kunnen volhouden. Daarom vraagt LBC-NVK aan de regering om werk te maken van "écht werkbaar werk". Dat houdt volgens hen in: meer vaste contracten, de afschaffing van beperkingen op tijdskrediet, de herinvoering van eindeloopbaanregelingen en meer afspraken om arbeid en privé op elkaar af te stemmen.

Meest gelezen