Pril herstel: 30.000 nieuwe jobs, maar de helft interim Auteur: Gianni Paelinck

do 07/04/2016 - 10:14 Gianni Paelinck Er zijn in ons land vorig jaar 30.000 nieuwe jobs bijgekomen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De arbeidsmarkt lijkt zich dus stilaan wat te herstellen van de crisis. De helft van de nieuwe jobs zijn wel maar tijdelijke interimjobs.

In een jaar tijd zijn er 210.000 jobs bijgekomen, maar tegelijk verdwenen er 180.000 banen. Onder de lijn komt dat uit op 30.000 nieuwe betrekkingen.

Een pril herstel op de arbeidsmarkt, zegt Tim Goesaert van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving Hiva. "We zien wel dat er netto jobs bijkomen, maar de meeste jobs worden gecreëerd in de interimsector. Veel bedrijven breiden uit, maar doen dat enigszins met de handrem op. Ze aarzelen nog om mensen een vast contract te geven."

Er zijn opvallend meer jobs bijgekomen bij de bewakingsdiensten en in de maatschappelijke dienstverlening, maar ook in de landbouw. De grootste verliezer is de bouwsector, waar 6.700 banen sneuvelden. Ook bij de overheid daalde het aantal banen.