AB InBev-topfamilie is genoemd in Panama Papers

De familie de Spoelberch, één van de rijkste families van het land, wordt genoemd in de Panama Papers die gisteren openbaar gemaakt werden. Dat meldt De Tijd. In totaal zouden 732 Belgen via Panama bedrijven hebben opgericht, maar dat is op zich niet illegaal. De familie is één van de grote aandeelhouders van bierbrouwer AB InBev.

Volgens de Belgische media De Tijd, Knack, MO* en Le Soir die meewerkten aan het grote onderzoek naar fiscale constructies in Panama, bezit de adellijke familie de Spoelberch een aantal holdings in Panam zoals Retro Marketing, Greyberg Holdings en Artistissimo Corp. Die zouden zijn aangekocht via tussenpersonen in Zwitserland en Luxemburg.

Op zich is dat volledig legaal, tenzij bewezen zou worden dat die constructies bedoeld zijn om belastingen te ontduiken. Eerder had De Tijd al gemeld dat de familie minder belastingen betaalt door haar belangen in onder meer AB InBev en andere Belgische ondernemingen vanuit Luxemburg te beheren (via LuxLeaks).

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) voerde eerder al een onderzoek naar de holdings van de familie omdat sommige familieleden een rekening bij het Zwitserse filiaal van de Brits-Hongkongse bank HSBC verborgen hielden in het kader van SwissLeaks.

Nu zou ook blijken dat sommige familieleden achter een aantal bedrijven zitten die genoemd worden in de "Panama Papers" die gisteravond gepubliceerd werden.

Eén van de rijkste families van het land

De familie de Spoelberch werd in de Spaanse Nederlanden in de adel verheven is al eeuwenlang één van de rijkste en meest invloedrijke families van het land. Door een huwelijk in 1873 met een erfgename van de Leuvense brouwerij Artois kwam de familie uit Wespelaar bij Haacht in de biersector terecht.

Ze zijn dan ook bekend als één van de grote Belgische families achter de expansie van Artois via Interbrew (1988, fusie met Piedboeuf uit Luik)  over InBev (2004, fusie met het Braziliaanse AmBev) tot AB InBev (met Anheuser-Busch, 2008), nu de grootste bierproducent ter wereld met zetel in Leuven.

Is het belang van de Spoelberchs in AB InBev de laatste tijd dan wat verwaterd, de familie bezit via haar Luxemburgse holding Agémar nog altijd meer dan 8% van het bierconcern. Via andere holdings is de familie dan weer aandeelhouder van de kalkproducent Carmeuse en van holdings zoals Cobepa en Verlinvest en uiteindelijk ook in Bank De Groof Petercam en het beursgenoteerde bedrijf Zetes.

Meest gelezen