Over enkele jaren "eenheidsworst" op ons bord?

In vijf jaar tijd is het aantal slagers in ons land met 10 procent afgenomen. Dat zeggen het NSZ en de beroepsfederatie voor beenhouwers, spekslagers en traiteurs. De organisaties waarschuwen dat slager alleen nog maar meer een knelpuntberoep zal worden dan het al is. "Krijgen we over tien jaar alleen maar eenheidsworst op ons bord?"

Koopt u nog uw vlees bij de ambachtelijke slager in buurt? Is er überhaupt nog een ambachtelijke slager in uw buurt? Het Neutraal Syndicaat voor de Zelfstandigen (NSZ) en de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België hebben berekend dat in 5 jaar tijd het aantal slagers gedaald is met 10 procent.

  Aantal detailhandels in vlees
2014 3.714
2013 3.788
2012 3.854
2011 3.940
2010 4.045
2009 4.131
  (bron: Fod Economie)


Ook heel wat bakkers (- 16 procent) en viswinkels (-16 procent) sloten de afgelopen vijf jaar de deuren, in vergelijking daarmee "scoren" de slagers met 10 procent sluitingen dus "beter".

Supermarkten, flexi-jobs en overnames

In België zijn er nu dus nog 3.712 zogenoemde detailhandels in vlees en vleesproducten, waarvan er zo'n 2.700 zelfstandige, ambachtelijke slagers zijn.

Voornaamste oorzaken van de daling? De concurrentie met de supermarkten speelt een rol: het voordeel van een one stop shop, "maar zonder de kwaliteit en expertise die de slager in huis heeft."

De tendens is ook om terug te plooien op de essentie en niet langer bijvoorbeeld catering- en traiteurdiensten aan te bieden. Daar hebben de hoge personeelskosten mee te maken. Slagers mogen voor die activiteiten geen zogenoemde flexi-jobs inzetten zoals in de horeca, klaagt de Landsbond der Beenhouwers aan. Slagers worden sinds begin dit jaar geconfronteerd met de witte kassa. Wie catering- en traiteurdiensten met bediening ter plaatse verzorgt en daaruit 25.000 euro of meer inkomsten per jaar haalt, moet zich nu ook een witte kassa aanschaffen, maar kan niet rekenen op de compensaties die de horeca daarvoor kreeg.

En dan is er nog de overnamegolf die er zit aan te komen. Veel slagers zijn nu 50- en 55-plusser en zullen binnen dit en jaar hun zaak overlaten of verkopen. Vraag is of zij nog makkelijk opvolgers zullen vinden, want jongeren in slagersopleidingen zouden meer de voorkeur geven aan werk in vast dienstverband.

Het NSZ en de beroepsfederatie waarschuwen dat slager alleen nog maar meer een knelpuntberoep zal worden dan dat het nu al is. Wat hen de prangende vraag: "Krijgen we binnen 10 jaar enkel eenheidsworst op ons bord?" ontlokt...

Van 11 tot 17 april, in de week na de paasvakantie, organiseert de Landsbond der Beenhouwers opnieuw een "Week van de Slager". Het werk van de ambachtelijke slagers wordt daarin in de verf gezet, met onder meer een doe- of bezoekdag voor kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar.

Meest gelezen