We betalen meer voor melk, maar de boer krijgt minder

Melk is de voorbije maanden bijna twintig procent duurder geworden. De toeslag die boeren krijgen om hun zware verliezen te compenseren, wordt namelijk in de warenhuizen doorgerekend aan de consument. Toch is de prijs die de boer krijgt voor zijn melk verder gedaald.

Al een hele tijd is er te veel melk op de markt, terwijl de vraag daalt. Melkboeren raken zo amper uit hun kosten. Daarom werd in augustus vorig jaar beslist om de boeren een toeslag van bijna 3 eurocent per liter melk te geven.Ā Dat geld komt uit een fonds dat gespijsd wordt door de distributiesector.

De supermarkten beloofden om die toeslag niet door te rekenen aan de klanten, maar dat is wel gebeurd. Zo blijkt uit het prijzenobservatoruim van de federale overheidsdienst Economie. "De inwerkingtreding van het melkakkoord in september 2015 veroorzaakte onmiddellijk een forse toename van de consumptieprijs voor melk", klinkt het. In oktober was het prijskaartje zo al 17 procent gestegen.

"Om de een of andere reden is de toeslag doorgerekend. We gaan dat nu bekijken", reageert koepelorganisatie Comeos. "We zijn een keten met veel schakels. Als in de schakels voor ons die toeslag wordt doorgerekend, kunnen we niet anders dan die te betalen. En het is niet zo dat we de melk duurder kunnen inkopen dan verkopen."

"Toeslag compenseert verlies niet"

We betalen dus meer voor melk, maar toch helpt die toeslag de boeren voorlopig niet. Want de prijs die de boer krijgt voor zijn melk is verder gedaald.

"Sinds de toeslag wordt uitbetaald, is de prijs aan de boer blijven zakken.Ā Tussen nu en augustus is dat min vijf cent per liter melk",Ā reageert Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. "De toeslag van drie cent vangt het verdere verlies dus niet op."

Volgens de Boerenbond moet er dringend gezocht worden naar een evenwicht tussen vraag en aanbod.

Meest gelezen