Dijsselbloem: "Er dreigt geen nieuwe bankencrisis"

Volgens Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, dreigt er geen nieuwe bankencrisis. Het grootste deel van de banken staat er nu beter voor dan voor de bankencrisis en is beter gewapend tegen nieuwe uitdagingen. Wel worden nog een aantal banken geplaagd door oude problemen, die nu aangepakt moeten worden.

De Eurogroep is een informeel college waarin de lidstaten van de eurogroep hun fiscale en economisch beleid coördineren. Dijsselbloem is sinds begin 2013 de voorzitter van de Eurogroep.

In "Terzake" zei hij dat er geen nieuwe bankencrisis dreigt omdat er nu een bankenunie is opgericht in Europa die hogere eisen stelt aan de banken en er strenger op toeziet. Zo moeten de banken meer reserves en buffers hebben en moeten ze hun risico's onder controle houden, zei Dijsselbloem.

Dat de aandelen van de banken minder waard worden, heeft er volgens Dijsselbloem mee te maken dat sommige banken nog met oude problemen zitten. Die moeten nu aangepakt worden, zei Dijsselbloem, de tijd van uitstellen en het voor ons uitschuiven van verliezen die in sommige baken zitten, is voorbij. De slechte portefeuilles van sommige banken moeten nu gesaneerd worden, wat de enige manier is om de banken opnieuw gezond te krijgen, zodat ze opnieuw geld kunnen uitlenen voor de economie.

Vertrouwen

Dijsselbloem gaf wel toe dat het vertrouwen in de banken een enorme knauw gekregen heeft. Om dat terug te winnen, is een goed toezicht en openheid over hoe de banken er voor staan, heel belangrijk. Daarbij is de ECB, de toezichthouder op de banken, erg belangrijk, zei Dijsselbloem.

Dijsselbloem gaf ook toe dat hij er niet zeker kan van zijn dat er niets meer mis zal gaan, maar als er risico's zijn in de banken, als er verliezen genomen moeten worden, dan moeten die gedragen worden door beleggers of door de banken zelf, zo zei hij. Dat vergt goede buffers in de banken en beleggers die het risico kunnen dragen.

Dat dwingen we af met strenge regels in de bankenunie, zei hij. De tijd dat de banken hun verliezen aan de overheid konden geven, en de winst naar de beleggers ging, die tijd is echt voorbij, zei Dijsselbloem.

Wat België betreft ten slotte, zei Dijsselbloem dat ons land het niet slecht doet, maar dat het beter kan. Meer bijzonderheden wilde hij daarover niet geven.

Meest gelezen