Staat grijpt (opnieuw) naast honderden miljoenen Electrabel

Het onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) naar Electrabel zal de fiscus niets opleveren, zo meldt De Tijd. De BBI eiste dat Electrabel op een extra winst van 500 miljoen euro belastingen zou betalen maar het bedrijf weigert dat, door gebruik te maken van nog openstaande belastingaftrekken. Het is al de tweede keer in evenveel jaar tijd dat Electrabel en het Franse moederbedrijf Engie de Belgische staat te slim af zijn. SP.A-voorzitter John Crombez eist dat de bedrijven een sanctie krijgen.

De BBI ontdekte dat Electrabel in 2012 500 miljoen euro onrechtmatig versluisd had naar het Franse moederbedrijf GDF Suez, nu Engie. Op dat geld werd in ons land geen belasting betaald.

In datzelfde jaar 2012 verdubbelde de Belgische regering de zogenoemde nucleaire bijdrage die Electrabel moest betalen van 212 naar 479 miljoen. Het Franse moederbedrijf reageerde prompt door 500 miljoen euro te veel aan te rekenen voor het aan Electrabel geleverde gas.

Op aangeven van de Belgische energiewaakhond CREG werd een onderzoek opgestart. In haar rapport oordeelde de BBI vorig jaar dat Electrabel de 500 miljoen euro extra winst alsnog moest aangeven in zijn belastingaangifte.

Maar Electrabel weigert dat door niet-benutte belastingaftrekken uit 2012 uit te spelen. De belastingaftrekken, goed voor 700 miljoen euro, werden indertijd niet gebruikt omdat Electrabel in 2012 toch al amper belastingen betaalde.

Het is niet de eerste keer dat de energiegroep de fiscus te slim af is. De Belgische schatkist liep in het verleden ook al honderden miljoenen euro van de energieleverancier mis doordat Electrabel winsten versluisde naar Luxemburg.

Sancties

Toen de BBI het onderzoek naar Electrabel opstartte, was SP.A-voorzitter John Crombez nog staatssecretaris voor Fraudebestrijding. Hij wil dat minister van Financiƫn Johan Van Overtveldt (N-VA) de nodige stappen onderneemt opdat het energiebedrijf alsnog een sanctie krijgt. Daarnaast wil hij dat de minister het gesprek aangaat met de Fransen om te vermijden dat dergelijke praktijken zich in de toekomst herhalen.

Meest gelezen