EU onderzoekt dumping van staal door China

De Europese Commissie is drie onderzoeken gestart naar mogelijke dumpingpraktijken van Chinese staalbedrijven in de Unie. De voorbije maanden zijn er al duizenden banen gesneuveld in de Europese staalsector. Er is overproductie en de prijzen zijn -net zoals die voor veel andere producten en grondstoffen- fors gedaald.

"We kunnen niet toelaten dat onze industrie bedreigd wordt door oneerlijke concurrentie met kunstmatig goedkoop gehouden invoer. Ik ben vastberaden om alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat onze handelspartners de regels volgen", zo zei EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström.

De onderzoeken van de EU slaan op stalen pijpen, zware staalplaten en vlakstaal. Niet enkel Chinese bedrijven, maar ook de invoer vanuit Rusland worden daarbij geviseerd.

De voorbije maanden zijn er al tal van banen gesneuveld in de Europese staalsector, vooral dan in Groot-Brittannië. Begin dit jaar kondigde de Indiase groep Tata Steel aan dat het meer dan duizend banen zou schrappen in de Britse fabrieken. In oktober had de groep al eens 1.200 banen geschrapt en in juli nog eens meer dan 700. Ook de Thaise staalproducent SSI heeft een fabriek in Engeland gesloten. Daardoor gingen er nog eens 2.200 banen verloren.

Vorige week kondigde de staalgroep ArcelorMittal -die ook in België aanwezig is- aan dat het vorig jaar acht miljard dollar verlies heeft geleden. Ook die Indiaas-Europese groep wees toen met een beschuldigende vinger naar oneerlijke concurrentie vanuit China.

Vraag naar staal daalt flink

Wereldwijd is de vraag naar staalproducten flink gedaald en dat zet de prijzen onder druk. Dat geldt overigens ook voor olie en grondstoffen in het algemeen. De wereldwijde groeivertraging -onder meer in China- zit daar voor veel tussen. 

De Chinese staalproducenten raken dus minder producten kwijt in eigen land en proberen die nu goedkoop in het buitenland te verkopen. Vorig jaar is de uitvoer van Chinees staal naar Groot-Brittannië zowat verdubbeld. Chinees staal zou vooral goedkoper zijn door de subsidies die de overheid in Peking daarvoor geeft en dat gaat in tegen de handelsafspraken.

Bovendien heeft de Britse staalindustrie te lijden onder het dure pond en de hoge prijzen voor elektriciteit en aanpassingen om de opwarming van de aarde af te remmen. De Europese staalproducenten waarschuwen dat hier nog meer banen zulln verdwijnen als de Europese Commissie niet optreedt tegen de Chinese praktijken. In Europa werken er meer dan 300.000 mensen in de staalindustrie.

Volgende maandag willen werkgevers en werknemers van dertig industriële sectoren in Brussel betogen tegen de Chinese handelspraktijken.

Meest gelezen