Zwakke Europese groei ondanks stimulansen van ECB

De economische groei in de eurozone kwam in het laatste kwartaal van vorig jaar niet boven de 0,3 procent. Voor het hele jaar 2015 bedroeg de groei 1,5 procent in de eurozone en 1,8 procent in de hele Europese Unie. Nochtans waren er stimulansen genoeg om de groei te ondersteunen.
AP2011

Eurostat -het statistische filiaal van de EU- bevestigt de verwachtingen van veel analisten. In het vierde kwartaal groeiden zowel de eurozone als de EU met 0,3 procent tegenover het vorige trimester. Voor heel het jaar bedroeg de groei 1,5 procent in de eurozone en 1,8 procent in alle landen van de EU. Dat is dan wel het hoogste jaarcijfer sinds 2011, maar blijft al bij al toch zwak.

Ons land kopieerde de kwartaalwinst van 0,3 procent, net als Duitsland en Nederland overigens. Oostenrijk -toch ook een van de beter presterende landen van de groep- kende een nulgroei en Finland (-0,1 procent) was samen met Griekenland (-0,6 procent) bij de enige twee landen met een negatieve groei.

Groot-Brittannië groeide met 0,5 procent en de sterkste groeiers eind vorig jaar waren Roemenië en Polen met 1,1 procent voor Hongarije en Slovakije met 1 procent en Spanje en Bulgarije met 0,8 procent.

Ter vergelijking: de Amerikaanse economie groeide in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,2 procent. Ook daar verliest de locomotief dus blijkbaar stoom.

Zwakte ondanks drie stimulansen

De groeicijfers voor de EU en de eurozone zijn niet dramatisch, maar bevestigen wel de verwachtingen dat het nog een tijdje heel rustig op het economische front zal zijn. Met die cijfers zit er ook niet veel jobcreatie aan te komen, een endemisch probleem in veel Europese landen.

Nochtans had Europa profijt kunnen halen uit de lage olieprijzen, de verzwakking van de euro die de export had kunnen ondersteunen en de stimulansen van de Europese Centrale Bank met de permanent lage intrestvoeten en steunaankopen van obligaties.

Tegelijk hangt echter de schaduw van de rest van de wereld over Europa met tegenvallende groei in China en andere groeilanden en ronduit recessies in Brazilië en Rusland. India en de VS groeien nog wel, maar de Amerikaanse motor begint nu blijkbaar toch ook terug te schakelen.

Eén en ander sluit niet uit dat de ECB bij haar volgende topontmoeting in maart opnieuw een tandje zal moeten bijsteken. Onlangs werd het programma van steunaankopen voor de economie al verlengd tot maart volgend jaar.

Meest gelezen