De redder van onze economie: FANG!

Amerikaanse media melden al een tijdje dat FANG de Amerikaanse beurs van een ramp behoed heeft in 2015. FANG is niet de naam van een bedrijf of een economisch wondermiddel, maar een acroniem dat staat voor ‘Facebook, Amazon, Netflix en Google’. Het is het meest recente modewoordje in de economie. De afgelopen jaren doken wel meer van die hippe termen op.
De notering van Google kort na de beursintroductie in 2004.

Het kwartet Facebook, Amazon, Netflix en Google was in 2015 goed voor een gemiddelde winst van 83 procent. Die sterke prestaties compenseerden ruimschoots de wanprestaties van alle andere aandelen.

En dus, zo concluderen financiële media in de VS, werd de Amerikaanse beurs S&P 500 behoed van rampspoed. De afkorting FANG was meteen geboren.

Een ander bekend acroniem is BRIC, wat staat voor Brazilië, Rusland, India en China. Het werd vanaf 2009 veelvuldig gebruikt om deze groeilanden te omschrijven. Vanaf 2011 hoorde formeel ook Zuid-Afrika bij het overleg maar BRICSA bekte blijkbaar minder vlot.

PIGS

Dichter bij huis maakten we ten tijde van de eurocrisis kennis met PIGS. Portugal, Italië, Griekenland en Spanje bleken toen probleemlanden binnen de eurogroep.

Niemand die precies weet wie de term bedacht, maar het gerucht doet de ronde dat Barclays Capital en de Financial Times hun werknemers verboden om de naam te gebruiken.

Nog tijdens de eurocrisis begon men al snel te spreken over een Grexit, een samenvoeging van Greece en Exit, toen het er even naar uit zag dat Griekenland uit de eurozone zou verdwijnen. Toen ook Spanje even in de problemen dreigde te komen, dook ook de term Spexit op. Deze term leidde meer recent tot Brexit, een verwijzing naar het referendum dat de Britse premier David Cameron wil organiseren over de vraag of Groot-Brittannië bij de Europese Unie blijft.

AP2008

CARBS

In de economische berichtgeving kennen we natuurlijk al langer de G7, G8 of G20, de vergadering van de belangrijke industrielanden ter wereld. Relatief nieuw is ook N-11, of The Next Eleven.

Dat acroniem werd bedacht door Goldman Sachs en gaat over de veelbelovende en snelgroeiende economieën zoals Mexico, Indonesië, Turkije en Zuid-Korea.

Een andere leuke is CARBS. Dat staat in het Engels niet alleen voor koolhydraten, maar in de beurswereld ook voor de landen Canada, Australië, Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika (South-Africa, vandaar de "S"). De analisten van Citigroup wilden met dit acroniem de belangrijkste producenten van basisgrondstoffen samenbrengen.

Meest gelezen