Mobistar wordt Orange

De merknaam Mobistar verdwijnt tegen het einde van dit jaar. Het telecombedrijf gaat verder onder de merknaam Orange, zoals ook het Franse moederbedrijf heet. Dat meldt het bedrijf na een beslissing van de raad van bestuur. Nog voor eind maart zal Mobistar zijn aanbod van vast internet en digitale tv realiseren.

Het Franse Orange heeft iets meer dan de helft in handen van Mobistar en drong al langer aan op een naamswijziging. Orange-CEO Stéphane Richard kondigde het in september zelfs al aan via Twitter, maar Mobistar reageerde toen dat een mogelijke rebranding nog besproken werd. Nu is de kogel dus door de kerk.

"In zijn bijna 20-jarig bestaan heeft Mobistar de Belgische telecommunicatiemarkt vernieuwd en gedemocratiseerd. De aanname van een groot internationaal merk zoals Orange zal de onderneming in staat stellen om de Belgische markt te blijven dynamiseren in het voordeel van de consument", zegt Mobistar-voorzitter Jan Steyaert.

"Het is daarom dat onze raad van bestuur zonder reserve en unaniem heeft gestemd vóór de merkwijziging zodat Mobistar zich verder kan ontwikkelen onder het merk Orange."

Eerder was BASE Orange

Mobistar is sinds 1996 actief als aanbieder van mobiele telefonie in België. Vandaag heeft Mobistar zo'n 5,5 miljoen klanten en is daarmee de tweede mobiele telecomoperator, na Proximus.

De merknaam Orange werd eerder al gebruikt in België, tussen 1998 en 2002, toen het vervangen werd door BASE. Orange was namelijk eerst een onderdeel van het bedrijf KPN-Orange, maar dat werd in 2001 overgenomen door France Telecom. En omdat France Telecom al eigenaar was van Mobistar, moest het de Belgische tak van Orange van de hand doen, wat dus BASE werd. Nu, na 14 jaar komt de merknaam Orange dus weer terug in België.

Mobistar lanceert tv-aanbod voor eind maart

Mobistar zal nog dit kwartaal, dus voor eind maart, zijn aanbod van vast internet en digitale televisie lanceren. De Belgische telecomregulatoren beslisten ruim vijf jaar geleden al dat de kabeloperatoren hun netwerk moeten openstellen zodat alternatieve spelers via de kabelinfrastructuur actief kunnen worden op de markt van breedbandinternet en televisie. Enkele rechtszaken en veel discussie over de prijzen later, zal Mobistar nu als eerste van die mogelijkheid gebruikmaken. Er liepen al een tijdje testen bij sommige klanten.

"Triple play (combinatie van televisie, internet en mobiel) is in België niet duur, maar heel duur", zie topman Jean-Marc Harion op een persconferentie. "Bij ons stijgen de prijzen elk jaar met meer dan 2 à 5 procent. En -mirakel- alle spelers zijn hun prijzen in dezelfde zin aan het verhogen." Over de prijs van Mobistar wil Harion pas iets zeggen op 15 februari. Hij wacht nog op de definitieve beslissing over de groothandelsprijzen die Mobistar aan de kabelaars zal moeten betalen.

De kabel is erg belangrijk voor Mobistar, dat als zuiver mobiele operator de laatste jaren leed onder de concurrentie van spelers die pakketten met mobiel, vast internet en digitale televisie aan de man kunnen brengen. Mobistar probeerde enkele jaren terug wel met een tv-aanbod via de satelliet, maar dat draaide uit op een flop. Ondertussen gaat Telenet Base overnemen, waardoor Mobistar de belangrijke samenwerking met Telenet voor mobiel zal verliezen.

Meest gelezen