Olietankers varen trager of dobberen rond

De grote oliegroepen vragen de rederijen met tankers om trager te varen. Sommige rederijen laten ook volle tankers stilleggen die dan in feite drijvende opslagplaatsen worden. De rederijen verdienen daar ook geld mee. Oorzaak van dat alles is het enorme overaanbod en de dalende prijzen voor ruwe olie.

In een interview met Bloomberg bevestigt Paddy Rodgers, de CEO van de rederij Euronav, dat zijn schepen opzettelijk twee knopen trager gaan varen en dat op verzoek van de oliemaatschappijen. Een reis die normaal 40 dagen duurt, wordt zo gerekt tot 48 dagen.

Euronav met zetel in Antwerpen is de grootste rederij met supertankers van het type VLCC (Very Large Crude Carrier) die tot twee miljoen vaten kunnen vervoeren.

Ook andere maatschappijen zouden hun tankers trager laten varen. De mijngroep Glencore zou volgens Bloomberg minstens vier supertankers laten stilleggen op zee voor de kusten van Singapore en Maleisië, goed voor meer dan acht miljoen vaten olie. Dat is deels speculatie, want de groep wil op die manier olie opslaan in de hoop dat de prijzen op termijn wat zullen stijgen. Dat trager varen en opslag op stilliggende tankers is overigens niet gratis. Euronav rekent daar 75 cent per vat per dag voor aan.

Het overaanbod aan olie heeft ertoe geleid dat de opslagplaatsen aan land zo goed als vol zitten. De landen van de OESO zouden ongeveer drie miljard vaten opgeslagen hebben. Bovendien moeten tankers ook steeds langer in de havens van bestemming wachten vooraleer ze hun lading kunnen lossen.

AP2011

Rusland en Saudi's praten over productievermindering

Het overaanbod van olie op de markt is een gevolg van de terugval van de vraag en van het einde van de economische sancties tegen Iran. Het eerste wordt veroorzaakt door de terugval van groeilanden zoals China, Brazilië, Zuid-Afrika, Turkije en andere; het tweede leidt tot een verhoging van het aanbod op de markt.

Het voorbije jaar zijn de prijzen van olie gekelderd van meer dan 100 dollar naar 30 dollar per vat en af en toe springt de prijs daar nog eens onder die laatste drempel. 

Rusland heeft nu aangekondigd dat het volgende maand gesprekken wil voeren met de het oliekartel Opec over een eventuele productiebeperking om de prijs te stabiliseren. Volgens Moskou zou Saudi-Arabië voorgesteld hebben om de productie met 5% terug te schroeven. Tot nu toe had Saudi-Arabië niets gezegd over een productieverlaging. Probleem was dat de Saudi's geen marktaandeel willen opofferen aan aartsrivaal Iran.

Het eens zo machtige oliekartel van de Opec is nu goed voor ongeveer een derde van de olieproductie en heeft niet zo veel invloed meer. Een beperking kan dan ook enkel door te praten met andere grote producenten.

AP2011

Meest gelezen