Van Overtveldt wil geld van beweging.net voor Arco Auteur: Jos De Greef

vr 15/01/2016 - 17:29 Update: vr 15/01/2016 - 19:44 Jos De Greef Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil van de christelijke werknemersbeweging beweging.net (ex-ACW) weten of en hoeveel de organisatie wil meebetalen om de coöperanten van Arco te vergoeden. Van Overtveldt voert de druk op beweging.net op.

Bij de ondergang van de bankgroep Dexia in 2011 was Arco -de financiële poot van de christelijke werknemersbeweging ACW- één van de grote referentieaandeelhouders van de bank. Nodeloos om te zeggen dat de koers van die aandelen daarop verdampt is en dat Arco -en dus ook de 800.000 coöperanten die hun geld daar hadden ingestopt- in het kielzog van Dexia werden meegesleurd.

groeparco.be

De regering had toen beloofd om de coöperanten van Arco te vergoeden, maar dat stuitte al snel op juridische bezwaren. Niet alleen de andere aandeelhouders van Dexia voelden het voortrekken van de Arco-coöperanten als discriminerend, de Europese Commissie liet ook al snel haar banbliksems los op de waarborgen.

De huidige regering werkt nu een regeling uit waarbij naast de overheid ook de staatsbank Belfius (als opvolger van Dexia in België) en beweging.net (zoals het ACW intussen heet) mee zouden bijdragen om de coöperanten ten minste voor een deel te vergoeden.

Minister Van Overtveldt voert nu de druk op beweging.net op. In het programma "De vrije markt" dat morgen wordt uitgezonden (en nu al op onze website te bekijken is), vraagt hij duidelijkheid van de christelijke werknemersbeweging en wil hij weten of beweging.net bereid is om een duit in het zakje te doen en over hoeveel dat gaat.

Het dossier is ook politiek erg gevoelig, want regeringspartij CD&V heeft zich ten opzichte van haar achterban die beweging.net toch is, geëngageerd om die vergoeding er door te krijgen. 

"Klaar en duidelijke afspraken"

In een reactie op Twitter zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V) dat de "afspraken met betrekking tot de Arco-spaarders klaar en duidelijk zijn gemaakt tijdens de regeringsvorming".

De regering-Michel had bij haar start de belofte gemaakt om een regeling uit te werken. Die wordt op 600 miljoen euro geschat en zou verdeeld worden over de Belgische staat, Belfius (eigendom van de federale overheid) en beweging.net.