Tessenderlo en Picanol gaan een industriële groep vormen

Chemiegroep Tessenderlo en weefgetouwenbouwer Picanol zijn van plan om hun activiteiten te bundelen in één Belgische industriële groep. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt.

De nieuwe groep, Picanol Tessenderlo Group, zal actief zijn in meer dan honderd landen, een omzet van ongeveer 2 miljard euro realiseren en zo'n 7.000 medewerkers tellen. De fusieplannen hebben geen impact op de huidige tewerkstelling.

Concreet zullen de industriële activiteiten van Picanol ingebracht worden in Tessenderlo. "De raad van bestuur van Tessenderlo zal tijdens een buitengewone algemene vergadering de aandeelhouders verzoeken over te gaan tot de uitgifte van 25.765.286 nieuwe aandelen Tessenderlo aan 31,5 euro, om de voorgenomen transactie te vergoeden aan Picanol NV, op basis van een waardering van de Picanolactiviteiten aan 811,6 miljoen euro."

Het is de bedoeling de transactie af te ronden tegen eind februari 2016. Na afronding zullen alle operationele activiteiten van Tessenderlo en Picanol gebundeld worden binnen één beursgenoteerd bedrijf (Picanol Tessenderlo Group). Die zal uit vier segmenten bestaan (Agro, Bio-valorization, Industrial Solutions en Machines en Technologies).

Picanol blijft beursgenoteerd en zal na de transactie een beursgenoteerde holding worden, met de naam Picanobel. Picanobel zal 56,96 procent van de aandelen in Picanol Tessenderlo groep aanhouden.

CEO van beide bedrijven is ondernemer Luc Tack. Picanol nam in 2013 al een belang van 27,6 procent in Tessenderlo. Hij geldt als een belangrijke "believer" van de Belgische maakindustrie. Hij redde Picanol zeven jaar geleden van de ondergang door geld te pompen in het noodlijdende bedrijf, dat toen een zware crisis meemaakte in de sector van de weefmachines. Tack is voor 90 procent eigenaar van Picanol en wordt door de bundeling meteen ook meerderheidsaandeelhouder van de nieuwe groep Picanol Tessenderlo.

Meest gelezen