ECB verlaagt negatieve depositorente nog verder

De Europese Centrale Bank gaat haar depositorente voor de banken verlagen van -0,2% naar -0,3%. U leest dit goed, het gaat om een negatieve rente. Ook het opkopen van obligaties zou verlengd worden tot maart 2017 om de inflatie en economie opnieuw aan te zwengelen.

De depositorente is de intrest waartegen de commerciële banken hun geld kunnen parkeren bij de ECB. Anders dan de rente op uw spaarboekje, mag die wel negatief gaan. De andere rentevoeten blijven op hun historisch laag niveau.

Die depositorente wordt nu nog verder verlaagd van 0,2% naar 0,3%; Met andere woorden: de banken moeten betalen om hun geld bij de ECB onder te brengen. De maatregel is dan ook bedoeld om de banken aan te zetten iets anders met dat geld te gaan doen zoals gemakkelijker kredieten toe te staan en zo de economische activiteit en de consumptie aan te zwengelen. 

Concreet krijgt u voor uw spaargeld nu zo goed als niets, maar schrikt u wel van de gevraagde intrest voor consumentenkredieten of autoleningen bij de banken. Die ligt boven de 5%.

Vanmiddag kondigde ECB-voorzitter Mario Draghi nog meer maatregelen aan om het economisch vuurtje aan te wakkeren. Het belangrijkste is dat het stimulansprogramma door het aankopen van obligaties van overheden en bedrijven -de zogenaamde "quantitative easing" of QE- verlengd wordt tot maart 2017 en mogelijk nog langer. Maandelijks kopen de ECB en de centrale banken van de eurozone voor 60 miljard euro obligaties op om zo geld in het systeem te pompen. 

De economie van de eurozone blijft aanmodderen en de inflatie is met een 0,1% nog erg ver van het beoogde doel van net geen 2% van het bbp. Die situatie duurt al erg lang en kost banen.

Opvallend is dat de Federal Reserve in de Verenigde Staten volgende week wellicht wel de intrestvoeten zal verhogen, net omdat de economie daar al langer goed aantrekt.

AP2011

Europese beurzen verteren ECB-nieuws niet

Meteen na het bekendmaken van de maatregelen van de ECB zijn de Europese beurzen fors in het rood gedoken. De indexen van Parijs en Frankfurt sloten met een verlies van 3,58%.

Londen verloor 2,27%. In Madrid sloot de beurs 2,4% lager en die van Milaan verloor 2,47%. Op Euronext Brussel was er bij het slot een verlies 2,28%. De beleggers zijn teleurgesteld in de ECB en hadden duidelijk een groter pakket van steunmaatregelen verwacht.

Meest gelezen