EU en VS willen in 2016 akkoord over TTIP

De Europese Unie en de Verenigde Staten hopen in 2016, dus nog voor het einde van de tweede ambtstermijn van president Barack Obama, een akkoord te sluiten over TTIP, het bilateraal vrijhandels- en investeringsverdrag waarover sinds 2013 onderhandeld wordt. Dat is gezegd na afloop van de elfde onderhandelingsronde in Miami.

De politieke wil om tegen eind 2016 een akkoord te bereiken, is zeer groot, zeiden de Europese hoofdonderhandelaar Ignacio García Bercero en zijn Amerikaanse evenknie Dan Mullaney tijdens een telefonische persconferentie. Na de presidentsverkiezingen van november 2016 neemt de opvolger van Obama in januari 2017 zijn intrek in het Witte Huis. Mullaney lanceerde de oproep "in alle domeinen het werk te versnellen". Als de Democraat Obama een Republikeinse opvolger krijgt, kan de goedkeuring van TTIP nog heel wat voeten in de aarde krijgen.

Vooral op het vlak van het wegwerken van handelsbarrières en markttoegang is de voorbije week grote vooruitgang geboekt, klonk het. Toch ligt er nog heel wat werk op de plank, zeiden de onderhandelaars, die eens te meer beklemtoonden dat een finaal akkoord niet tot een veralgemeende deregulering aanleiding zal geven.

Een van de meest controversiële aspecten van de onderhandelingen is de oprichting van private arbitragepanels waar bedrijven kunnen aankloppen die menen dat hun investering worden geschaad door overheidsbeslissingen. Om aan de kritiek tegemoet te komen, heeft de Europese Commissie voorgesteld bijzondere rechtbanken in het leven te roepen die bemand zijn door onafhankelijke rechters, maar dat voorstel hebben de Amerikanen nog niet onder ogen gekregen.

Meest gelezen