Lagere woonbonus deert huizenmarkt niet

Sinds begin dit jaar is de woonbonus in Vlaanderen flink gedaald. Wie vandaag een huis of appartement koopt, en voor wie dat de enige eigendom is, haalt daar heel wat minder fiscaal voordeel uit dan wie tot eind vorig jaar een eigendom kocht. Maar voor de huizenmarkt heeft dat nagenoeg geen gevolgen.

De huizenmarkt zou in elkaar storten. De verkoop van huizen en appartementen zou stilvallen en de prijzen zouden dalen. Dat waren de doemvoorspellingen begin dit jaar. Want toen snoeide de Vlaamse regering fors in de woonbonus. We zijn nu tien maanden verder. Maar dat doemscenario werd geen realiteit.

Eerst even over die wijzigingen die op 1 januari dit jaar zijn ingegaan. Om te beginnen is het totaalbedrag dat kan worden afgetrokken, gedaald: de eerste tien jaar is dat nu in totaal maximum 2.280 euro per persoon, in plaats van de 3.040 euro in de oude regeling. Na tien jaar zakt dat tot 1.520 euro maximum in plaats van de 2.280 euro in de oude regeling. Bovendien wordt in de nieuwe regeling gewerkt met een vast voordeelpercentage van 40%, ongeacht het inkomen.

Dat alles maakt dat het uiteindelijk bedrag dat je terugkrijgt via de belastingen flink gedaald is: van maximum 3.280 euro per koppel per jaar in de oude regeling tot maximum 1.970 euro per koppel per jaar nu.

Maar dat heeft de vastgoedmarkt dus niet in elkaar doen storten. Van januari tot september is het totale aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen gestegen, flink gestegen zelfs, met ruim 6% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ter vergelijking: in Wallonië, waar de oude regeling van de woonbonus is blijven gelden, is het aantal transacties met 13% gestegen.

Een belangrijke verklaring dat de markt probleemloos overeind blijft is ongetwijfeld de lage rente. Dit is de evolutie van de gemiddelde rente voor wie een lening op 20 jaar neemt met een vaste rentevoet, en die is de voorbije jaren aanzienlijk gedaald, tot in sommige gevallen 2% vandaag.

En misschien nog het meest opmerkelijke: ook de prijzen zijn niet gedaald. Voor huizen is er een stabilisering: de voorbije maanden zijn die gelijk gebleven, de appartementenprijzen daarentegen zijn de voorbije maanden met zo wat 2% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Meest gelezen