Europa keurt uitwisseling info over "tax rulings" goed

De Europese ministers van Financiën zijn het eens geworden over meer transparantie over de zogenaamde "tax rulings". Dat zou het opbod van gunstige belastingregels tussen de lidstaten moeten aan banden leggen. Ook de OESO en de G20-landen willen een strengere reglementering van die regels.

"Dit is een belangrijke stap naar meer transparantie inzake belastingregels", zo kondigde Pierre Gramegna, de Luxemburgse minister van Financiën en voorzitter van de vergadering aan. Volgens hem zendt Europa zo een sterk signaal uit voor grotere gelijkheid in de belastingaanslag voor bedrijven wereldwijd.

Er is nu afgesproken dat de lidstaten voortaan verplicht zijn om informatie over hun belastingsystemen meteen onder elkaar te delen. Die gegevens zouden gebundeld moeten worden in een centrale databank van de Europese Commissie die voor alle EU-lidstaten toegankelijk is.

Het gaat dus over grote transparantie, niet over een beperking van de "tax rulings" op zich. De lidstaten zouden ook de gevolgen van beslissingen van andere EU-landen op hun fiscaal systeem kunnen inschatten.

Het Europees Parlement moet nu wel wel een opinie geven over de "tax rulings". Als dat achter de rug is, zou de maatregel begin januari 2017 een feit worden. Die is wel beperkt tot bedrijven met een omzet van meer dan 40 miljoen euro. Voor financiële dienstverleners zou die uitzondering echter niet gelden.

Voorbeeld voor de G20-landen?

Gisteren stelde de economische denktank OESO een plan voor om belastingontwijking via "tax rulings" te beperken. Die overigens wettelijke ontwijking gebeurt omdat grote multinationale bedrijven alsmaar meer hun geld verschuiven naar filialen in landen met erg gunstige belastingsystemen. Onder meer Zwitserland, Ierland en Luxemburg worden dan vaak genoemd.

De OESO wil dat er een punt wordt gezet achter "brievenbusmaatschappijen", waarbij winsten worden aangegeven in landen waar ondernemingen nauwelijks of zelfs geen activiteiten hebben. Het toegekende belastingvoordeel zou dan enkel nog gelden als een bedrijf in het land in kwestie een duidelijke aanwezigheid heeft.

Deze en volgende maand zouden de G20-landen -de belangrijkste economische machten die 90% van de wereldeconomie vertegenwoordigen- zich over dergelijke plannen moeten buigen. Hoeveel belastinggeld via dat soort van rulings ontweken wordt, is niet duidelijk, maar volgens sommige bronnen zou het gaan om 200 miljard euro per jaar.

Meest gelezen