Duurzame beleggingen zijn een hit

Duurzame beleggingen zitten in de lift. Alle banken bieden ondertussen de mogelijkheid aan om in pakweg groene energie te investeren, en de almaar bewustere belegger speelt daar gretig op in. Zo blijkt uit een rondvraag van het Radio 1-programma Bonus. Maar er zijn ook twijfels. Econoom Geert Noels heeft echter ook bedenkingen. "Het gaat nog steeds om kleine percentages."

Alle mogelijke banken bieden hun klanten ondertussen duurzame producten aan om in te beleggen. Niet enkel een kleine speler als Triodos dus, dat zijn bestaan entte op die duurzame investeringen. 

Bij bijvoorbeeld BNP Paribas Fortis steeg het aandeel van die duurzame producten nogal stevig. Zo zegt Leen Teunen van de bank: "Ongeveer tien procent van de beleggingen gebeuren in duurzame producten. De voorbije jaren was dat een pak minder. Nu hebben wij vier miljard in duurzame beleggingen, eind 2014 was dat nog 2,8 miljard. 

Volgens Thomas Leysen, voorzitter van KBC, is duurzaam beleggen de toekomst. "Het fenomeen neemt toe. De jongere generatie is daar écht mee bezig, en meer en meer bedrijven zien in dat dit echt belangrijk is. Het besef dat de aarde niet onuitputtelijk is, dringt bij iedereen door, en onder druk van de jongere generatie gaat dat versnellen."

Maar of duurzaam beleggen de wereld zal veranderen? Econoom Geert Noels van het bureau Econopolis betwijfelt dat. "Klanten die écht geen fossiele brandstoffen in hun portefeuille willen zijn erg zeldzaam. Zo'n twee procent, vermoed ik. Het gaat om een klein percentage dat een strijd bergop voert. Waarschijnlijk is die beweging niet sterk genoeg. Ik geloof meer in prijseffecten: een hoge olieprijs, of hoge taksen op CO2-uitstoot."

Meest gelezen