Slabakkende Amerikaanse arbeidsmarkt baart zorgen

In september kwamen er in de Verenigde Staten 142.000 banen bij, een aantal dat onder de verwachtingen bleef. Ook juli en augustus waren teleurstellend, en economen beginnen zich nu zorgen te maken omdat de drie opeenvolgende maanden een trendbreuk betekenen. Niettemin blijft de werkloosheidsgraad voorlopig staan op een aanvaardbare 5,1 procent. Ter vergelijking: het gemiddelde voor de Europese Unie bedraagt 9,5 procent.

Enkele weken geleden besliste de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, om het historisch lage rentepeil niet te verhogen omdat de economische groei nog te fragiel was. Topvrouw Janet L. Yellen zei toen dat zo'n verhoging er misschien later dit jaar zou komen, maar dat zou nu wel eens volgend jaar kunnen worden.

De Amerikaanse werkloosheid stond begin 2013 nog ruim boven de 7,5 procent, maar begon toen aan een lange daling, tot 5,1 procent nu. Die positieve trend werd deze zomer verbroken. Het departement van tewerkstelling meldt vooral jobverlies bij fabrieken en oliefirma's.

Huizenmarkt en automarkt floreren

Met het consumptiegedrag van de Amerikanen zit het goed, waardoor er in de horeca veel jobs bijkomen. Maar de trage economische groei buiten de VS heeft de exportcijfers voor fabrieksgoederen naar beneden gehaald. Tegelijk is de dollar gestegen tegenover andere valuta, wat de exportcijfers ook geen goed doet.

Gemiddeld zijn er dit jaar elke maand 198.000 jobs bijgekomen, een goed cijfer, menen analisten, maar nog ruim onder het gemiddelde van vorig jaar, 260.000. Yellen zegt dat de arbeidsmarkt nochtans bijna hersteld is. Intern in de VS kopen consumenten overigens weer meer huizen en auto's. De huizenverkoop staat op zijn hoogste peil in 7 jaar, en de autoverkoop steeg met maar liefst 16 procent naar het hoogste peil in 10 jaar.

Meest gelezen