Zes op de tien energielabels op elektrische toestellen niet betrouwbaar

Zes op de tien energielabels op elektrische toestellen zijn niet betrouwbaar. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie, die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Minister van Consumentzaken Kris Peeters (CD&V) belooft in "De inspecteur" dat er in de toekomst meer controles komen op de informatie die fabrikanten geven.

Tussen 2009 en 2014 kon de FOD Economie een honderdtal labels van elektrische toestellen controleren. Amper 41 daarvan bleken correct. Producenten die niet in orde waren, hadden zich meestal met één energieniveau "vergist". Dat leidt er wel meteen toe dat uw aankoop én stroomfactuur tientallen euro's duurder worden.

De oorzaak van het probleem is dat producenten zelf testen hoeveel energie hun toestellen verbruiken, zegt Chantal Depauw van de Economische Inspectie in de krant. "Wij moeten controleren of alles naar waarheid is ingevuld, maar dat gebeurt niet vaak. We hebben te weinig tijd, manschappen en middelen om álle toestellen die op de markt komen onder de loep te nemen."

Groen-parlementslid Kristof Calvo wil dat de labeling voortaan door onafhankelijke experten gebeurt. "Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) moet daar dringend voor ijveren, ook op Europees vlak", zegt hij. "Daarnaast zijn strengere tests nodig."

"Consument kan en mag niet worden misleid"

Een onafhankelijke expert is volgens minister Peeters niet meteen aan de orde, zegt hij in "De inspecteur" op Radio 2. "De vraag is hoe je zoiets in de praktijk gerealiseerd krijgt. De bijkomende kosten van zo'n expert zullen worden betaald door de gebruiker."

Het nieuws over de energielabels komt er even na het Volkswagen-schandaal. "De consument kan en mag niet worden misleid. De informatie die gegeven wordt, moet eerlijk en transparant zijn", benadrukt Peeters, die ook beterschap belooft. "De Europese commissie (die over deze kwestie handelt, nvdr.) heeft in juli enkele verbeteringen aangebracht die de tekortkomingen in de huidige regelgeving aanpakt."

Sowieso blijven wel de fabrikanten zelf verantwoordelijk voor de testen en de gegeven informatie. "We moeten paal en perk stellen aan het bedriegen van consumenten. Daarom zullen we er nauwer op toezien dat fabrikanten de juiste informatie geven. De consument mag er zeker van zijn dat we deze zaken au serieux nemen."

Meest gelezen