Water te duur voor 1 op de 20 Belgische gezinnen

5,25 procent van de Belgen heeft het moeilijk om zijn waterfactuur te betalen. Bij 3.568 Vlaamse gezinnen is vorig jaar de kraan dichtgedraaid omdat ze hun waterfactuur helemaal niet meer konden betalen. Dat zijn er 1.160 minder dan een jaar eerder, maar nog altijd fors meer dan 5 jaar geleden. Toen werd bij nog maar 791 gezinnen de waterkraan dichtgedraaid omdat ze hun waterrekening niet meer konden betalen. De stijging van de afgelopen jaren is te wijten aan de fors gestegen waterprijs.

De prijzen van het water zijn de afgelopen jaren meer gestegen dan de inkomens. Gemiddeld gaat nu 3 procent van het gezinsinkomen naar de waterfactuur. 1 op de 20 gezinnen heeft moeilijkheden om die factuur te betalen. Maar bij een betalingsachterstand wordt niet zomaar het water afgesloten. Sinds 1996 heeft iedereen namelijk recht op een minimumlevering aan water, elektriciteit, gas en water voor huishoudelijk gebruik.

Kraan dicht?

"Iemand die echt niet de financiële middelen heeft om de waterfactuur te betalen, mag niet afgesloten worden van water", zei Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. Maar toch gebeurde dat vorig jaar wel nog bij 3.568 Vlaamse gezinnen. 

Dat gebeurde pas na een relatief lange procedure, want als de watermaatschappij de kraan wil dichtdraaien, moet ze daar eerst advies voor inwinnen bij een lokale adviescommissie (LAC). En bij die commissies is vorig jaar vastgesteld dat het aantal wanbetalingsdossiers voor het eerst is gedaald. En sinds 2011 was het aantal effectieve afsluitingen al gestagneerd. Maar met ruim 3.500 afsluitingen blijft het toch nog relatief hoog.

Er bestaan verschillende manieren om te ontsnappen aan waterarmoede. Zo zijn er sociale tarieven voor bijvoorbeeld personen met een leefloon. Daarnaast zijn er ook afbetalingsplannen, en volgens de meeste recente cijfers maken steeds meer mensen gebruik van die mogelijkheid.

Jasper Jacobs

"Geen halve euro erbij"

Verwacht wordt dat de waterprijs alleen maar zal stijgen de komende jaren. Dat komt vooral door de stijgende kosten om het water te zuiveren.

Dat de gratis levering van 15 kubieke meter voor elk gezin vanaf volgend jaar wordt afgeschaft, zal de prijs niet verhogen, zegt minister Schauvliege. "Er komt geen halve euro bij, maar je betaalt voortaan wel een bijdrage vanaf de eerste liter water die je gebruikt. En we maken het watertarief progressief: naarmate je meer water gebruikt, betaal je relatief meer.” Die manier van betalen moet de gebruikers er bewust van maken dat water een schaars goed is en we er zuinig mee moet omgaan. 

Meest gelezen