Groeiland Brazilië sukkelt in een recessie Auteur: Jos De Greef

vr 28/08/2015 - 15:15 Jos De Greef In het tweede kwartaal is de economie van Brazilië met 1,9% gekrompen. Het is het tweede opeenvolgende kwartaal met negatieve groei en daardoor zakt het land officieel in een recessie. Brazilië is de zevende economie ter wereld.

Na enkele jaren van spectaculaire groei doet Brazilië het de laatste tijd heel wat minder. Dat is al enkele jaren aan de gang, maar de neergang wordt de laatste maanden duidelijker.

AP

De uitvoer van grondstoffen naar andere sukkelende groeilanden zoals China moddert al een tijdje aan en ook de binnenlandse vraag is de voorbije maanden fors gedaald.

Tegelijk kampt Brazilië met erg hoge intrestvoeten, is de regering scherp aan het besparen in de uitkeringen en pensioenen en zijn de belastingen verhoogd.

Dat heeft dan weer de politieke onrust in het land in de hand gewerkt, maar steeds meer mensen genoeg lijken te krijgen van de linkse presidente Dilma Rousseff (foto) wiens partij al meer dan een decennium aan de macht is.

Brazilië staat overigens niet alleen met zijn miserie in de "emerging markets". Ook andere groeilanden zoals China, Indonesië, Zuid-Afrika, Turkije en Rusland boeren de laatste tijd achteruit. Enkel India lijkt stand te houden en heeft op dit ogenblik de snelst groeiende economie van de grote landen.